MEDI AMBIENT
Societat 24/05/2018

El govern espanyol anuncia que reprèn la descontaminació del pantà de Flix

A sota l’aigua hi queden 80.000 metres cúbics de llots tòxics

Ara
2 min
Les obres de descontaminació del pantà de Flix s’han passat gairebé dos anys i mig aturades.

BarcelonaLa societat estatal Acuamed ja té via lliure per reprendre les tasques de descontaminació del pantà de Flix, aturades des de fa gairebé dos anys i mig. A sota l’aigua hi queden 79.300 metres cúbics de llots contaminats i productes tòxics, com ara mercuri i el pesticida prohibit DDT. El govern espanyol va anunciar ahir que l’empresa pública Tragsa, que executarà les obres, ha rebut el traspàs de l’encàrrec i les autoritzacions ambientals de la unió temporal d’empreses Flix Ebre (FCC), que es negava a acabar la feina. FCC està immersa en una investigació judicial per corrupció que també afecta exdirigents d’Acuamed.

El tràmit del traspàs es va fer efectiu dimarts. Tragsa, que des de fa uns mesos ja tenia personal destinat a Flix preparant els treballs preliminars, preveu començar les obres de manera efectiva d’aquí unes setmanes. L’alcalde de Flix, Marc Mur, va celebrar ahir la notícia i en declaracions a l’ACN va reclamar celeritat i que es complissin les màximes garanties de seguretat per a les obres: “Estem satisfets: ens comuniquen que l’únic obstacle que hi havia per reprendre les obres ja s’ha solucionat. És una molt bona notícia per a Flix que esperàvem des del mes de desembre”.

La descontaminació que ja s’havia fet fins ara ha costat 138 milions d’euros i es preveu que les feines que quedin, que es poden allargar un any i mig, en costin com a mínim 44,66 més. Més enllà de la investigació per corrupció en els pagaments i l’execució de la descontaminació, la disputa econòmica entre Acuamed i FCC per la rescissió del contracte anterior ha contribuït a endarrerir les obres. Però si s’ha hagut de trencar el contracte és precisament perquè FCC es negava a acabar la feina.

El 27 d’octubre del 2017 Acuamed va acordar traspassar les obres a l’empresa pública Tragsa i el febrer del 2018 va rescindir el contracte amb FCC. Fins ara, segons un comunicat d’Acuamed, han negociat per “concertar les condicions” sota les quals Tragsa es farà responsable de les instal·lacions per reprendre la descontaminació.

L’acord que desencalla el conflicte es va tancar el 9 de maig i dimarts es va fer efectiu mitjançant una acta notarial -requerida per Acuamed- de l’estat de les instal·lacions. La direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va comunicar dimecres el traspàs de les autoritzacions ambientals.

stats