Societat 24/05/2018

El govern espanyol anuncia que reprèn la descontaminació del pantà de Flix

Les obres feia dos anys i mig que estaven encallades i a sota l'aigua hi queden 80.000 metres cúbics de fang contaminat que és el més tòxic

Ara
4 min
Els fangs més tòxics continuen empantanats a l’embassament de Flix

BarcelonaLa societat estatal Acuamed ja té finalment el camí lliure per reprendre les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, en via morta des de fa gairebé dos anys i mig, segons l'ACN. El govern espanyol ha anunciat que l'empresa pública Tragsa, a qui s'encarreguen els treballs, ha rebut el traspàs de les obres i les autoritzacions ambientals de mans de la unió temporal d'empreses Flix Ebre (FCC), que es negava a acabar els treballs i estava immersa en una investigació judicial per corrupció –juntament amb exdirigents d'Acuamed– en l'execució del projecte.

El tràmit es va fer efectiu dimarts, 22 de maig. Tragsa, que des de fa uns mesos ja tenia personal destinat a Flix preparant els treballs preliminars, preveu ara iniciar les obres de manera efectiva d'aquí unes setmanes. Així ho han comunicat a l'Ajuntament de Flix els màxims responsables d'Acuamed. L'alcalde, Marc Mur, ha celebrat la notícia i en declaracions a l'ACN ha reclamat celeritat i les màximes garanties de seguretat per a les actuacions, que es podrien allargar durant un any i mig. La descontaminació ja havia costat 138 milions d'euros i es preveu que en costi com a mínim 44,66 més.

Més enllà de la investigació judicial per corrupció relacionada amb els pagaments i l'execució de les obres, les diferències econòmiques entre Acuamed i FCC per rescindir el contracte de l'anterior adjudicatària han contribuït encara més a endarrerir l'inici de les obres. El 27 d'octubre del 2017 el consell d'administració d'Acuamed –societat que depèn del ministeri d'Agricultura– va acordar encarregar urgentment la gestió de les tasques pendents a l'empresa pública Tragsa, amb un pressupost de 44,66 milions d'euros i un termini de 19 mesos. El mateix consell va decidir resoldre l'1 de febrer d'aquest 2018 el contracte amb FCC, davant la seva negativa a extreure el llot tòxic que encara queda i a acabar les obres. Des de llavors, assegura un comunicat d'Acuamed, s'han mantingut nombroses converses amb l'anterior contractista per "concertar les condicions" sota les quals Tragsa es faria responsable de les instal·lacions per reprendre la descontaminació.

Però no ha sigut fins al maig que el govern espanyol ha acabat desencallant l'embolic administratiu i econòmic després del fiasco de l'anterior adjudicació. Concretament, el dia 9 es va assolir un acord per al lliurament de les obres. Aquest dimarts, dia 22, es va fer efectiu, mitjançant una acta notarial de l'estat de les instal·lacions de l'obra, a requeriment d'Acuamed. Per la seva banda, la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va comunicar aquest dimecres el traspàs de les autoritzacions ambientals i de l'actuació de descontaminació a Tragsa, un tràmit que culmina el procés de presa de possessió de les instal·lacions de l'obra.

El president d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, va comunicar la notícia divendres a l'alcalde de Flix. "Estem satisfets: ens comuniquen que l'únic obstacle que hi havia per reprendre les obres ja s'ha solucionat", ha explicat Mur. "És una molt bona notícia per a Flix que esperàvem des del desembre passat –quan Baratech va anunciar des del mateix municipi la rescissió del contracte i el nou encàrrec de l'obra– que es produís", ha afegit. En la mateixa conversa de fa una setmana, el responsable de la societat estatal va afirmar també que l'inici de les obres sobre el terreny, però, encara haurà d'esperar unes quantes setmanes. Tot i que Trgasa ja fa mesos que ha enviat personal a Flix, l'empresa pública encara té pendent d'ultimar algunes subcontractacions per poder començar a treballar.

Les tasques previstes inclouen l'extracció de 79.300 metres cúbics de llot que encara queden al pantà. El fang que encara hi ha sota l'aigua és precisament el més tòxic. Segons Acuamed, d'aquest material, unes 33 tones són material contaminant, de les quals gairebé la meitat són el perillós insecticida DDT. Segons Mur, les previsions de la secretaria d'estat de Medi Ambient són acabar les actuacions "completament" –a més de netejar l'embassament, deixar també les instal·lacions "en condicions"– en un any i mig, durant el que queda d'aquest 2018 i al llarg de tot el 2019. A banda de l'execució en el menor temps possible, Acuamed ha assumit que s'oferiran "les mateixes garanties tècniques, ambientals i de seguretat que hi havia fins ara", així com continuar "aportant informació a totes les administracions implicades i als ciutadans".

Que s'apliquin les màximes garanties de seguretat passa a ser ara una de les principals prioritats de l'Ajuntament. En aquest sentit, Mur ha explicat que el consistori i la societat estatal preveuen reprendre els contactes immediatament per posar en marxa, novament, la comissió de seguiment de les obres de descontaminació –amb reunions mensuals entre representants estatals, de la Generalitat i el consistori–, així com els mecanismes de supervisió i control ambientals. L'alcalde ha recordat la incertesa provocada per l'aturada de les obres i l'esclat del cas de corrupció, que ha mantingut el projecte en via morta durant dos anys i mig. "No és una cosa que li agradi a ningú, i menys als veïns de Flix, que veuen que després de molts anys l'embassament continua pendent de la neteja definitiva i que el que havia de ser un exemple d'actuació ambiental encara tenia interrogants. Esperem que les obres s'iniciïn sense cap retard i amb totes les condicions de seguretat necessàries", ha remarcat Mur en aquesta línia.

stats