Publicitat
Publicitat

El govern espanyol tanca definitivament Garoña per "l'oposició política"

El ministre Nadal garanteix el futur de la resta de centrals nuclears

Després de gairebé una dècada d'anades i vingudes, el govern espanyol ha anunciat el tancament definitiu de la central nuclear de Garoña (Burgos). El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha recalcat que el motiu principal per prendre aquesta decisió ha sigut "la incertesa política", després que tots els partits menys el PP al Congrés donessin suport a múltiples iniciatives per precipitar el tancament. L'altre argument de pes han sigut les discrepàncies entre els accionistes.

Garoña ressuscita el debat d'allargar la via de les nuclears

Al febrer, el Consell de Seguretat Nacional va donar al govern de Mariano Rajoy fins a sis mesos per prendre una decisió definitiva, després que les empreses elèctriques que gestionen la central demanessin el 2014 poder allargar la via de la planta fins al 2017. Després de valorar els pros i els contres, i amb l'argument també per bandera que es tracta d'una central molt petita que no funciona des de fa gairebé 5 anys, l'executiu de Mariano Rajoy ha pres una decisió dolorosa per al PP.

Garanteix el futur de la resta de nuclears

Però la Moncloa no vol que aquest pas serveixi de precedent i garanteix el futur de la resta de centrals nuclears. Creu que ara mateix no hi ha alternativa energètica i que deixar Espanya sense aquesta font elèctrica suposaria encarir la factura un 25%. "La posició del govern és mantenir el parc nuclear", ha repetit una vegada i una altra Nadal en roda de premsa des de Madrid, en una convocatòria d'última hora una setmana després que acabés el termini que el CSN va donar a l'executiu.

Per al ministre d'Energia, que les nuclears tinguin una vida útil de 40 anys és "un concepte mediàtic", per això ha garantit que treballarà per a la renovació del funcionament de la resta de centrals que s'apropen al final d'aquest cicle, com  Ascó I, Ascó II i Vandellòs II, que està previst que tanquin entre el 2023 i el 2028. Durant els pròxims 10 anys s'haurà d'abordar un debat profund sobre aquest tema. Sens anar més lluny, Garoña -que és la central més antiga d'Espanya- produïa només 400 MW, mentre que la d'Almaraz en produeix cinc vegades més: 2.000 MW.

Més continguts de