El Govern prorroga el confinament comarcal fins al 26 d'abril

Salut confirma que no hi ha hagut efecte Setmana Santa i que la tendència de positius i d'ingressos a les UCI va a la baixa

3 min
Un control dels mossos per les mesures de restricció del covid-19

BarcelonaCatalunya mantindrà set dies més el confinament comarcal que havia d'acabar dilluns. El Procicat ha aprovat la nova pròrroga després de constatar que els indicadors tant epidemiològics com d'ocupació de les UCI van a la baixa molt tímidament, ja que no hi ha hagut finalment el temut efecte Setmana Santa. "No s'ha produït una explosió de nous contagis", ha assegurat el secretari de Salut, Marc Ramentol, en una compareixença en què ha coincidit amb el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, a l'hora de felicitar la ciutadania pel compliment amb les restriccions, els sectors econòmics més colpejats per la crisi i els equips de seguretat i emergències per la feina feta.

En principi, la pròrroga del confinament comarcal acabarà el dilluns 26 d'abril, però no s'ha garantit que sigui el dia de l'inici de la reobertura. No serà fins que "es donin les circumstàncies" i s'estabilitzi la tendència a la baixa detectada en els indicadors epidemiològics i hospitalaris que s'iniciï el procés de desescalada, que aquest cop es planteja "diferent". A diferència de les anteriors onades, en què es va gestionar amb obertures i tancaments en funció de les dades, ara es pretén plantejar una obertura "lenta i segura" per "no fer passos endavant i enrere", ha afirmat Sàmper. "Necessitem aquests set dies per capgirar l'epidèmia", ha apuntat Ramentol.

L'objectiu és guanyar temps perquè les UCI es vagin buidant, ja que les dades actuals fan preveure cert optimisme de cara a les pròximes setmanes. Les autoritats han preferit esperar uns dies perquè, encara que hi ha una reducció de nous ingressos, els 500 pacients per coronavirus crítics d'avui ocupen el 52% de les UCI catalanes, un percentatge massa elevat per iniciar el relaxament, ja que comportaria una enorme tensió en el sistema hospitalari, que ja s'ha vist a obligat a desprogramar intervencions no urgents per evitar el col·lapse. En aquesta quarta onada pandèmica, el problema no ha estat tant un augment explosiu dels nous contagis sinó que les unitats de crítics van començar ja molt plenes de malalts i "no han fet net", en paraules del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Relaxament a la carta

Ara es debat quina forma i fronteres tindran les restriccions de mobilitat quan hi hagi un relaxament del confinament comarcal i a sobre de la taula el Procicat té les opcions de les vegueries o les regions sanitàries, que donarien oxigen a territoris amb una gran densitat de població, com l'àrea metropolitana de Barcelona, que porta setmanes reclamant-ho per evitar aglomeracions als parcs i platges més visitats. En aquest sentit, la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha lamentat que no s'hagi superat el límit comarcal de cara a la setmana vinent i ha emplaçat a fer-ho al més aviat possible, alhora que ha tornat a demanar "cautela" a la ciutadania per evitar aglomeracions.

També des de territoris com les Terres de l'Ebre o el Pirineu es confiava que el Procicat valorés els seus bons comportaments de l'epidèmia per relaxar les restriccions, però el Procicat ha descartat fer "restriccions a la carta". Pel que fa a l'autorització legal per viatjar a Andorra i que els andorrans visitin Catalunya, Sàmper ha admès que, si bé amb la llei a la mà no es poden prohibir els desplaçaments perquè és una decisió que competeix al govern espanyol, seria preferible que la ciutadania es mantingués dins de la seva comarca. "No és bo que es produeixi aquesta mobilitat", ha apuntat el conseller.

No obstant això, per a les autoritats s'ha comprovat que l'increment de la mobilitat que es va produir durant les vacances de Setmana Santa no s'ha traduït en més contagis, perquè un cop a la destinació estival la població ha continuat complint amb les mesures restrictives bàsiques d'higiene i interaccions dins de les bombolles de convivència.

Sense salconduits per a espectacles

El Govern ha descartat per ara que l'entrada a un espectacle cultural serveixi com a salconduit per trencar el confinament comarcal, que es mantindrà com a mínim una setmana més, segons s'ha aprovat aquest divendres. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ho ha avançat en una roda de premsa al departament en què també ha garantit que ho ha defensat "a cor què vols" i amb "arguments sòlids". Ponsa espera que no hagin de passar gaire dies per "tornar a parlar-ne", una opció que seria "tan vàlida" com ho és l'allargament del toc de queda. "Hauria de ser possible. De moment no ho és, però no tirem la tovallola i ho seguirem batallant", ha reblat.

La consellera ha atribuït la decisió del Procicat a la situació de les UCI dels hospitals, que encara presenten xifres molt altes, i ha avançat que la proposta amb la qual es treballava era poder circular per la regió sanitària o la vegueria. "Així el sector tindria un primer marge de desconfinament", ha precisat.

stats