ALIMENTACIÓ

Els governs rebaixen l’avís de l’OMS sobre la carn

La conselleria de Salut i el ministeri de Sanitat relativitzen l’alarma sobre els efectes cancerígens de la carn

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va voler llançar ahir un missatge de tranquil·litat per contrarestar l’anunci de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que classifica com a cancerígenes les carns vermelles i processades. “Una dieta variada i equilibrada, amb un consum moderat de carn, redueix els riscos per a la salut i, per tant, no hi ha cap motiu per a la preocupació o l’alarma”, va sentenciar. El conseller de Salut en funcions de la Generalitat, Boi Ruiz, també va fer una crida a la “tranquil·litat”, i va opinar que s’havia creat un “alarmisme excessiu”. Ruiz va recordar que aquí la dieta mediterrània garanteix una esperança de vida superior a la d’altres llocs del món. Alonso, per la seva banda, va anunciar que l’estudi de l’OMS, elaborat per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC), ha de ser encara avaluat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i per l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan). El ministre va subratllar que els ciutadans han de saber que les autoritats sanitàries tenen sota “vigilància permanent” tots els aliments que es consumeixen i que, per sobre de tot, ha de primar “el sentit comú”.

La Comissió Europea va comprometre’s ahir a analitzar a fons el citat informe. El portaveu comunitari de Salut i Seguretat Alimentària, Enrico Brivio, va sumar-se a les paraules d’Alonso, i va assegurar que la legislació europea garanteix que els aliments, inclosa la carn, “respecten els estàndards més estrictes de seguretat alimentària”.

Seguir les pautes recomanades

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), d’altra banda, va assenyalar que la població ha d’estar tranquil·la si segueix les pautes recomanades per l’estudi sobre el consum de carns: no més de 50 grams diaris en el cas de les processades i no més de dues vegades per setmana en el de les vermelles. Ileana Izverniceanu, directora de relacions institucionals de l’OCU, va insistir que una dieta variada és el més recomanable, i que “els consumidors són conscients que tot, en excés, té riscos”. “Les verdures tenen pesticides, els peixos grans tenen mercuri i els productes envasats porten massa additius”, va il·lustrar. Per això va concloure que calia racionalitzar i no oblidar que la carn vermella també és “una font de proteïna molt necessària”.

El president de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva, Fernando Carballo, va demanar “tranquil·litat” i no “malinterpretar” els consells de l’OMS. “Si em menjo un tall de cansalada, moriré de càncer? No siguem ridículs”, va etzibar. Segons l’estudi, el risc augmenta amb la quantitat de carn consumida. S’estima que per cada porció de 50 grams de carn processada ingerida diàriament augmenta un 18% el risc de càncer colorectal. Les dades suggereixen que el risc d’aquest mateix càncer podria augmentar en un 17% per cada porció de 100 grams de carn vermella consumida al dia.

Des del sector carni es va lamentar que l’estudi de l’OMS crea una “alarma injustificada”. Així ho van considerar els productors de l’Associació Espanyola de Criadors de Porc Ibèric (Aeceriber), la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) i també el Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Comarques, Gremicarn. Aquesta última titlla de “totalment desproporcionada” l’alarma creada per l’informe de l’OMS, demana calma i seguir una dieta mediterrània. A més, assenyala que l’estudi “posa en relleu que els nivells de consum que poden presentar un risc estan molt lluny del consum de carn vermella i processada que consumim a Europa”.