CANVI CLIMÀTIC
Societat 11/12/2010

Els governs estan satisfets, les ONG es conformen

La cimera de Cancún potser no ha salvat el clima però sí la negociació multilateral que perillava a Copenhaguen. Els governs ho valoren positivament i les ONG recorden que el temps s'acaba

Redacció
2 min

BarcelonaLa cimera de Cancún ha revifat les esperances trencades a Copenhaguen ara fa un any. Tothom tenia moltes esperances dipositades en aconseguir un acord en aquella cimera que va acabar en paper mullat. Aquest cop hi ha un acord, tot i que no sigui satisfactori per tothom. "S'ha restablert la confiança en que el procés multilateral en el canvi climàtic pot generar resultats", segons ha dit Christiana Figueres, secretaria executiva de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic.

Els governs, en general s'han mostrat satisfets amb l'acord signat per països que sovint han estat reticents a aquestes mesures i que són els màxims contaminadors, com Xina i Estats Units i economies emergents com Índia i el Brasil. Entre les veus satisfetes per l'acord hi ha José Manuel Durao Barroso ha felicitat a Mèxic pel resultat obtingut i ha dit que Europa està disposada a posar-hi de la seva part en aquest esforç global. Espanya també els ha valorat positivament i creu que han estat uns resultats "molt equilibrats", segons ha dit la secretaria d'estat pel canvi climàtic, Teresa Ribera, que també ha lamentat l'actitud "autoexcloent" de Bolívia.

Bolívia ha estat, de fet, la veu més discordant de la cimera i diu que recorrerà a les instàncies internacionals perquè s'ha trencat el consens. No ha estat, però l'única veu discordant. El president d'Equador, Rafael Correa, ha dit que els resultat són "molt dolents".

Pel que fa a les ONG mediambientals, es conformen amb el fet que s'hagi reprès el diàleg però deixen clar que la cimera de l'any que ve a Durban serà decisiva i és on dipositen totes les esperances. "Després de Copenaghen, els governs van arribar a Cancún amb la pressió del públic per actuar contra el canvi climàtic. Ara els països surten amb un sentit renovat de bones intencions i la sensació de tenir un propòsit", explica Gordon Shepard de WWF. Ara bé, recorden que "ja no queda temps" i Durban és "l'última oportunitat".

stats