SOCIETAT
Societat 17/04/2011

La granja on va néixer el Cacaolat rep el condol de consumidors

La granja Viader, al carrer Xuclà de Barcelona, ha rebut més visites de les habituals en els últims dies. Els clients lamenten que la crisi de Nueva Rumasa afecti el batut català

Efe
3 min
La granja Viader va veure néixer el Cacaolat / GRANJAVIADER.CAT

BarcelonaLa lleteria on va néixer el Cacaolat rep aquests dies més visites de les habituals. Són consumidors entristits que lamenten que el popular batut de xocolata català estigui en perill de desaparèixer arrossegat per la crisi de Nueva Rumasa. La neboda-néta de l'inventor del Cacaolat, Mercè Casademunt Viader, atén amb cara trista els clients que acudeixen a la granja Viader, al carrer Xuclà de Barcelona, per comentar com lamenten que el Cacaolat tingui un peu al cementiri. La majoria aprofiten per degustar un batut en ampolla de vidre, amb el delit de qui tem que potser és l'últim.



Mercè Casademunt Viader regenta la Granja Viader, l'única lleteria que conserva la família creadora de la beguda. A mitjans del segle passat, els Viader van arribar a tenir set cafeteries a Barcelona, una granja d'animals a Cardedeu, un obrador i l'empresa Letona. La Granja Viader està situada al cor de Ciutat Vella, al costat de La Rambla, i les seves parets acullen una exposició permanent de fotografies familiars, cartells antics de Cacaolat i records de quan la família Viader era propietària de Letona. "Durant tots aquests anys, Cacaolat no ha sortit pràcticament de Catalunya, aquí és molt popular i la mascota de la beguda és molt coneguda", ha subratllat Mercè, en referència al famós Pepi, que duu una ampolla de grans dimensions a collibè. "La història de la meva família està íntimament lligada a la història de Cacaolat i per mi és molt trist veure el que està passant", ha afegit, i considera "lamentable" que Cacaolat tingui problemes de distribució perquè la planta de Saragossa on es fabrica l'envàs acaba de patir un ERO de sis mesos.

La crisi de Nueva Rumasa

El 1974 la família va vendre Cacaolat a Clesa, però "la gent sap que aquesta beguda va néixer aquí i que la meva família segueix sent la propietària moral, per això vénen i em diuen que és molt lamentable el que està passant", ha comentat Mercè Casademunt Viader. Nueva Rumasa va comprar Cacaolat l'any 2007 i la setmana passada la família Ruiz Mateos va reconèixer els greus problemes financers d'aquest grup i diverses filials, com Clesa, Dhul o la mateixa Cacaolat, van presentar concurs de creditors. "La gent té afecte a Cacaolat perquè li recorda la seva infància, per això lamenten que desaparegui, sobretot tenint en compte que se segueix venent molt bé i que la causa de tot és una mala gestió", ha dit Mercè Casademunt Viader.



La lluita per salvar el Cacaolat

Mercè Casademunt no està sola, ja que els internautes han creat un hashtag anomenat #salvemelcacaolat que el passat 8 d'abril va ser el trending topic a la xarxa de microblogging Twitter. Els treballadors de Cacaolat també estan en peu de guerra i ja han realitzat diverses mobilitzacions i actes de protesta, alguns tan dolços com el repartiment de batuts de xocolata als vianants a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona.

La història del producte

La idea del producte va néixer el 1931 quan el besavi de Mercè, Marc Viader, va viatjar a Hongria amb el seu fill Joan i va provar en una festa una beguda refrescant a base de xocolata i llet. En aquella època a Espanya només es prenia la xocolata calenta, de manera que Joan Viader va tenir la certesa que aquest producte seria revolucionari. De tornada a Cardedeu, Viader va treballar en el laboratori fins a aconseguir una fórmula industrial que permetés aprofitar la llet desnatada, que llavors tenia poca sortida comercial, i conservar el producte embotellat, ja que era una època en què la llet es prenia fresca del dia. Joan Viader va presentar Cacaolat a la Fira Internacional de Mostres de Barcelona de 1933 i l'èxit va ser rotund.

(Aquesta notícia ha estat modificada per esmenar l'any en què es va crear el producte i el nombre de cafeteries que va arribar a tenir Viader)

stats