SOCIETAT
Societat 28/10/2011

10 reaccions a les crítiques de Peces-Barba a Catalunya

La classe política catalana, el PSC inclòs, ha criticat durament les paraules de l'expresident del Congrés. El més contundent ha estat Joan Tardà, que li ha dit "enorme fill de puta"

Ara
4 min

BarcelonaLes paraules de Gregorio Peces-Barba contra Catalunya han encès la classe política catalana. És precampanya i les reaccions han arribat al nivell més alt. Fins i tot el president de la Generalitat ha sortit contra d'un dels pares de la constitució. El rebuig social d'una part dels catalans ha quedat reflectit a Twitter, que bull de crítiques. En un congrés d'advocats a Cadis, l'expresident del Congrés es preguntava: "Què hauria passat si ens haguéssim quedat amb els portuguesos i haguéssim deixat els catalans? Potser ens hauria anat millor". Aquestes són les 10 reaccions més destacades a les paraules de Peces-Barba.

1. Artur Mas: "Una inadmissible bajanada". El president de la Generalitat va assegurar a 8TV que "aquest tipus de persones no mereixen tenir les posicions que han tingut en el sistema democràtic" i va demanar que es "reprovi" Peces-Barba.

2. Francesc Homs: "Com si fóssim una colònia". El portaveu del Govern ha dit que l'expresident del Congrés té "una perspectiva de la vida certament imperialista". En declaracions a Catalunya Ràdio, Homs ha afegit que Peces-Barba ha tractat el país "com si fóssim una colònia" i ho ha considerat tot plegat "lamentable".

3. José Montilla: "Ha posat les coses una mica més difícils". L'expresident de la Generalitat retreu a Peces-Barba que hagi posat les coses "una mica més difícils" als que, com ell mateix, creuen en un projecte comú amb Espanya. També lamenta que hagi donat arguments als independentistes. En una carta que li ha fet arribar i que s'ha fet pública, Montilla també li retreu que les disculpes posteriors a les polèmiques declaracions no hagin estat prou "a l'alçada d'un pare de la Constitució". També li diu que sonaven més a "justificació" que a "reconeixement de l'error".

4. Carme Chacón: "Una ximpleria espectacular". La ministra i candidata del PSC pel 20-N a Barcelona ha fet costat al president de la Generalitat, Artur Mas, i ha dit en declaracions a l'ACN que les paraules de Gregorio Peces-Barba són una "ximpleria espectacular". Chacón es desmarca de les declaracions de la coordinadora del comitè electoral del PSOE, Elena Valenciano, que les ha considerat "una broma" que calia interpretar "en clau d'humor".

5. Josep Antoni Duran i Lleida: "Molta gent socialista i popular" comparteix les paraules de Peces-Barba. El candidat de CiU al Congrés qualifica les paraules de Peces-Barba d'"improcedents", "rebutjables" i "de menyspreu". A banda de desitjar que els catalans responguin aquestes declaracions "contra Catalunya" a les urnes el proper 20-N, Duran demana tant a Mariano Rajoy com a Alfredo Pérez Rubalcaba que s'oposin a les opinions del catedràtic. Per Duran, el problema és que "molta gent socialista i popular" comparteix les declaracions, a jutjar pels aplaudiments a la sala en el moment que el pare de la Constitució les va pronunciar.

6. Joan Tardà: "Un enorme fill de puta". El diputat d'ERC al Congrés no s'ha pogut estar d'escriure aquest tuit: "Les paraules de Peces-Barba sobre els bombardejos de Barcelona només poden respondre a maldat i, dit en nom de les víctimes, a ser un enorme fill de puta".

7. Alfons López-Tena: "Als catalans ens hauria anat millor si haguéssim cremat Madrid quan la vam conquerir el 1710". En un missatge al seu compte de Facebook, el diputat de Solidaritat ha escrit: "Als catalans ens hauria anat millor si haguéssim cremat Madrid quan la vam conquerir el 1710. Als catalans ens hauria anat millor que els espanyols ataquessin també Portugal el 1640, hauríem guanyat i ens hauríem repartit Espanya amb els portuguesos. Als catalans ens hauria anat millor donar suport a Napoleó, ara els espanyols serien una regió de França. Ja no podeu bombardejar Barcelona, heu perdut. Adéu, Espanya!".

8. José Blanco: "Desafortunades". El portaveu del govern espanyol ha admès que les paraules del polític del PSOE són "desafortunades". I ha afegit: “Una declaració és desafortunada la pronunciï qui la pronuciï, encara que la digui Peces-Barba, Duran i Lleida o Ana Mato”.

9. Elena Valenciano: "Cap intenció d'ofendre els catalans". La coordinadora del comitè electoral del PSOE creu que les declaracions de Peces-Barba eren sens dubte "una broma" que cal interpretar "en clau d'humor", malgrat que "comprèn" la "hipersensibilitat d'una part del nacionalisme català i de catalans individuals" perquè "és veritat que han estat durament atacats i criticats durant moltíssim temps".

10. Antoni Molas: "Tots es van sentir ofesos". El president del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC) no es creu que les paraules de Peces-Barba fossin una broma. Creu que l'expresident del Congrés es va "extralimitar", i per això entén les reaccions dels advocats –catalans o no– que hi havia a la sala, que es van aixecar i van marxar indignats. El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, ha manifestat per unanimitat la seva indignació per les manifestacions fetes per Gregorio Peces-Barba.

stats