La guerra d'un restaurador de Terrassa contra TripAdvisor

Artur Martínez, xef d'El Capritx, convida els internautes a publicar crítiques falses i humorístiques sobre el seu restaurant per forçar que el treguin de la plataforma

El cas d'un cuiner egarenc que lluita amb humor per fer desaparèixer el seu restaurant de la plataforma TripAdvisor s'ha fet viral. Artur Martínez, xef i propietari d' El Capritx de Terrassa, ha decidit convidar els internautes a fer crítiques falses i de broma sobre el seu establiment a la web.

L'objectiu és, d'una banda, denunciar la facilitat amb què es poden publicar comentaris falsos a la xarxa, i de l'altra, denunciar que el seu restaurant no vol ni ha volgut ser mai a TripAdvisor, però que no se'n pot esborrar. A partir de la recepció d'una allau de comentaris falsos, Martínez espera que el recomanador es vegi obligat a eliminar-lo. L'empresa, però, s'hi nega.

En declaracions a l'ARA, la portaveu de la plataforma a Espanya, Blanca Zayas, ha assegurat que "TripAdvisor es basa en la llibertat d'expressió dels usuaris" i que mai eliminen les pàgines dels restaurants. "Els internautes tenen  dret a veure què en pensen les persones que han anat a un establiment", indica Zayas.

Desemmascarant TripAdvisor, per Mònica Planas

Per la seva banda, Artur Martínez segueix criticant als mitjans i a les xarxes socials les pràctiques de la plataforma de recomanacions. En declaracions a aquest diari, el xef ha assegurat que pateix "un segrest digital" i acusa a TripAdvisor de "tractar els restauradors com a mercaderia, com un mitjà per arribar a l'usuari". El cuiner també ha comparat el fet que el seu restaurant aparegui a la plataforma sense el seu consentiment amb la possibilitat que "Facebook obrís per la cara el teu propi perfil i no et deixés cancel·lar el compte".

De moment, Tripadvisor ha castigat El Capritx fent-lo baixar 40 posicions en el rànquing de popularitat. Artur Martínez ha insistit en que ell mai ha volgut que el seu restaurant aparegui al portal i que, per tant no té cap obligació amb els termes i condicions de TripAdvisor. "No comparteixo el criteri de TripAdvisor", ha explicat, "No em dona cap credibilitat com a portal de recomanacions. No hi ha cap opció de veure si una cosa és veritat o mentida".

Curiosament, El Capritx, que té una estrella Michelin, tenia bones crítiques i una bona posició al recomanador abans d'aquest afer. "Les crítiques solen ser bones", explica el xef, "però no ens porta clients potencials. Els nostres comensals vénen per altres vies com les guíes gastronòmiques o els mitjans". "Som molts els professionals que estem en contra d'aquest sistema", conclou el cuiner.