“S’ha d’explicar a l’escola que la regla no ha de fer mal”

Estel Solé explica com li van detectar l'endometriosi

Des que l’actriu i escriptora Estel Solé va dir públicament que té endometriosi, ha percebut un canvi en el coneixement de la malaltia. “Ara és una malaltia que comença a sonar”, admet. A ella no l’hi van detectar fins que es va voler quedar embarassada. “Hi ha desconeixença. Anava al ginecòleg cada mig any i ningú no em va detectar la malaltia. I, fins i tot, el primer que me’n va parlar no ho tenia clar. Fins que no vaig anar a un especialista no m’ho van diagnosticar”, explica Solé, que va escriure una novel·la amb l’endometriosi com a teló de fons.

És per això que celebra el nou protocol de Salut que ha de servir per millorar-ne el diagnòstic. Destaca la importància del diagnòstic precoç “per evitar intervencions quirúrgiques”, problemes com la “infertilitat” i perquè les afectades puguin planificar la maternitat. “Hi ha dones a qui se’ls detecta als 35 anys i, si ho haguessin sabut abans, potser haurien pres la decisió de ser mares a una altra edat”, afegeix.

L’associació d'afectades per endometriosi, Endocat, també proposa programes d’ovodonació i de congelació d’ovòcits i que les afectades puguin tenir prioritat per accedir a la fecundació in vitro per la sanitat pública ja que la infertilitat n'és un dels símptomes.

A part de formar els professionals sanitaris, Solé recorda que també cal fer “formació” a escoles i instituts. “S’ha d’explicar a les adolescents que la regla no ha de fer mal i que, si els causa dolors insuportables, han d’insistir i anar al metge”. "No pot ser que l'endometriosi sigui un tabú quan ho pateix una de cada deu dones", destaca Estel Solé.

Salut impulsa un nou model per avançar el diagnòstic de l'endometriosi