Habitatge

L’edifici Venus de la Mina s’enderrocarà el 2028, tres dècades tard

Les administracions plantegen diverses actuacions per transformar el barri, com un complex de la Generalitat i una escola bressol

ARA
3 min
Edifici Venus del Barri de La Mina

BarcelonaL'enderroc de l'edifici Venus del barri de la Mina, a Sant Adrià del Besòs, serà una realitat l'any 2028. Previst des de l'any 2001, la demolició d'aquest gegantí bloc de pisos serà l'expropiació més important que s'ha fet mai a Catalunya. Després de dues dècades d'estira-i-arronsa, aquest dijous el Consorci de la Mina –format per la Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona– ha aprovat el pla que preveu l'enderroc definitiu. En total quedaran en runes 244 habitatges de protecció oficial i 15 locals, fet que provocarà el reallotjament de 105 veïns que compleixen els requisits del pla i una indemnització o la possibilitat de lloguer social de tots els altres residents. En el seu espai s'hi alçaran, entre altres edificis, un nou complex administratiu de la Generalitat i una escola bressol.

El president i la vicepresidenta del Consorci del barri de la Mina, el conseller Carles Campuzano i l'alcaldessa Filomena Cañete, s'han mostrat "contents" i "satisfets" per aquesta aprovació. “És un dia molt significatiu per a la ciutat i per al barri de la Mina”, ha afirmat Cañete. El Pla Especial de Reordenació i Millora (PERM) del barri de la Mina es va aprovar el 2009, tot i que el primer projecte que preveia l'enderrocament de l'edifici Venus és del 2001. Ara bé, el Consorci no va executar mai el pla per les desavinences amb els veïns sobre la taxació dels pisos i per la impossibilitat de les famílies de pagar els 40.000 euros que els demanaven per accedir als nous habitatges. Mentrestant, les condicions d'insalubritat s'anaven agreujant.

En els últims anys, i veient que continuaven en l'oblit, algunes famílies han impulsat procediments judicials per reclamar una indemnització pel retard de l'enderroc. De fet, el 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va pronunciar sobre la primera demanda veïnal i va condemnar el Consorci a executar el pla. De moment, hi ha 31 veïns que han notificat la voluntat d'acollir-se a la indemnització prevista en el pla i el Consorci està en disposició de començar a pagar les demandes de manera immediata i també de fer els primers 30 reallotjaments. "Hi ha situacions molt singulars i casuístiques molt diferents", ha avisat l'alcaldessa de Sant Adrià.

L'import total de valoració dels béns i drets del projecte d'expropiació és de 19 milions d'euros, una xifra que es va acordar a inicis de l'any passat. Des de Drets Socials destaquen que el nou pla millora l'aprovat el 2009, ja que s'ha augmentat la valoració dels habitatges per calcular les indemnitzacions, que han passat de 79.340 euros (tres habitacions) i 98.851 (quatre) a 97.450 i 121.514 respectivament. També augmenta la indemnització per despeses de trasllat fins a 1.500 euros i s'estableix una indemnització per pèrdua de possessió per als veïns que no són propietaris, de 6.846 i 8.529 euros segons les habitacions, i que es descomptarà de la indemnització del propietari.

'La Mina amb futur'

El Consorci també ha concretat vuit actuacions per transformar el barri, un pla que porta de nom La Mina amb futur. Una de les reformes que ja està en marxa és la construcció de setanta pisos de protecció oficial per reallotjar famílies de l'edifici Venus. Al solar que deixarà aquest edifici es construirà una seu administrativa de la Generalitat, similar a l'operació que es va fer a la Zona Franca. Si s'acaba portant a terme, seria la primera vegada que el Govern situaria part del seu nucli dur d'activitat fora de Barcelona. També a mitjà termini es planteja la construcció d'una escola bressol i hi ha altres propostes sobre la taula com la implementació d'un centre educatiu o una plataforma de serveis per a la gent gran.

stats