Societat 04/05/2017

Els 280 pisos nous de Glòries estaran situats en dos pentàgons

L’Ajuntament afirma que la paralització de les obres del túnel no afectarà el projecte

Laia Vicens
3 min
Els 280 pisos nous de Glòries estaran situats en dos pentàgons

BarcelonaEn pocs mesos, el jardí d’alzines que hi ha just davant dels Encants, a la plaça de les Glòries, desapareixerà. En aquest solar -l’illa que queda entre els carrers Castillejos, Casp, la plaça de les Glòries i la Gran Via-és on s’alçaran fins a 280 habitatges de lloguer públic. Aquests pisos es distribuiran en quatre edificis, agrupats en dues estructures irregulars, semblants a dos pentàgons. Així ho ha dissenyat l’opció guanyadora del concurs internacional que va impulsar fa mesos l’Ajuntament i que fa mutar la trama de l’Eixample ideada per Ildefons Cerdà. “Serà una reinterpretació de l’Eixample de Cerdà”, va dir el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament, Josep Maria Montaner. Les dues grans estructures inclouran dos grans patis interiors i estaran separades per un pas de vianants obert a tothom.

La de l’Ajuntament de Barcelona és una iniciativa pionera que només té un precedent a Viena, perquè preveu que quatre equips diferents desenvolupin projectes paral·lels a la mateixa illa de cases. Cadascun dels equips va dissenyar tota l’illa sencera, però als guanyadors només els tocarà fer un bloc dels quatre que hi haurà. Els arquitectes que han quedat en primer lloc, Cierto Estudio i Franc Llonch, seran els que redactaran el Pla Especial de Modificació Urbana. La distribució dels edificis serà la que van proposar ells.

Els altres tres projectes -dues unions temporals d’empreses (UTE) de Barcelona i l’estudi sevillà SV60 Arquitectos- hauran d’adaptar els seus dissenys per inserir-los en la distribució projectada pels guanyadors del concurs.

Així, l’estudi de Sevilla serà l’encarregat de dissenyar la façana que dona a la plaça de les Glòries, que tindrà una estètica “molt avantguardista”, amb grans buits horitzontals i verticals. Aquest serà el bloc més alt -tindrà 11 pisos-, mentre que l’edifici més baix tindrà set plantes.

Pisos integrats

Segons Montaner, s’han escollit els projectes que “més s’integren a l’entorn i que més creen ciutat”, i s’han valorat especialment les qüestions energètiques i que s’hi incloguin espais públics. Tots els pisos tindran ventilació creuada i la cuina estarà situada a la façana principal, i no a l’interior del pis.

La previsió és licitar el projecte a mitjans del 2018 per 28 milions d’euros -100.000 euros per habitatge-. Les obres començarien a finals de l’any que ve i, segons l’Ajuntament, el calendari no es veurà modificat “en absolut” per l’aturada de les obres del túnel de les Glòries. El govern municipal, desoint la majoria del ple, va decidir rescindir el contracte perquè modificar l’actual podria suposar un sobrecost d’un 60% per les reclamacions de les constructores.

Precisament, les obres de les Glòries van ser objecte ahir de debat en una audiència pública del govern municipal amb els veïns del districte, en un auditori ple de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Audiència veïnal tensa

La tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, acompanyada d’altres càrrecs municipals, com ja va fer davant del ple municipal, va defensar la rescissió del contracte argumentant que només així es pot “complir la legalitat i garantir la seguretat”. La regidora també va demanar disculpes als veïns pel nou retard. Les obres s’aturaran entre 8 i 12 mesos mentre es convoca un nou concurs públic i una nova licitació.

Amb certs moments de tensió per les múltiples queixes dels veïns, Sanz va comprometre’s a “assumir totes les responsabilitats”, però també va deixar clar que “en el seu moment les coses no es van fer com calia”. Era un retret directe a l’anterior equip de govern, comandat per Xavier Trias, que va encarregar el projecte de soterrar el trànsit de la Gran Via al seu pas per Glòries quan ja acabava el mandat. Alguns dels veïns que van demanar la paraula van lamentar “l’herència viciada” del govern de CiU, però també van criticar l’equip d’Ada Colau per “no posar els mitjans adequats” per controlar les obres, que ja acumulen 11 milions en sobrecostos i endarreriments en el calendari.

En altres intervencions, alguns dels participants van lamentar que el barri de les Glòries sigui “un dels més maleïts i deixats” de la ciutat, i van assegurar que se senten “degradats i discriminats”.

stats