ERUPCIÓ VOLCÀNICA
Societat 02/11/2011

Els geòlegs alerten que el magma del Hierro és dels més explosius

Un equip de geòlegs de la Universitat de Barcelona (UB) ha constatat que el magma sorgit del volcà submarí a l'illa del Hierro, actualment en erupció, és dels més explosius, i han alertat del perill potencial associat a aquestes erupcions

Efe
1 min
Imatge aèria sobre l'erupció de l'illa del Hierro/ EFE

BarcelonaSegons que informa avui la UB, un equip de treball d'aquesta universitat, dirigit pel catedràtic Domingo Gimeno, de la Facultat de Geologia, va tenir accés el 27 d'octubre a una mostra del material expulsat pel volcà submarí del sector de La Restinga, a l'illa del Hierro.

Els primers resultats analítics sobre aquests materials indiquen que l'erupció ha expulsat un magma basàltic -que produeix una roca de color fosc- i un altre riolític -porció de roca de color blanc-, que s'han barrejat al tram final de la sortida a la superfície.

Els geòlegs han advertit que "els magmes riolítics són potencialment molt més explosius que els basàltics, i la barreja de magmes de composicions diferents augmenta també l'explosivitat de l'erupció".

"En conseqüència -afegeixen-, s'alerta sobre el risc d'haver subestimat durant les primeres setmanes de l'erupció el perill potencial associat a aquesta, que encara actualment està en plena activitat".

A l'illa del Hierro, el municipi de Frontera viu amb extrema expectació els últims esdeveniments, després del sisme de 4.3 graus de magnitud en l'escala Richter i intensitat IV registrat avui a uns 20 quilòmetres de profunditat en aquesta localitat.

Aquest sisme s'ha pogut percebre en algunes localitats de l'illa, com Valverde, El Mocanal, El Golfo, Los Llanillos, Las Puntas, Frontera, i Taibique, al municipi del Pinar.

El sisme de magnitud 4.3 és el de més gran intensitat registrat fins ara després del capítol eruptiu en aigües de La Restinga i ha generat especial expectació entre la població de la Vall del Golfo, a Frontera, que es manté alerta davant les indicacions de les autoritats competents i la direcció del Pla de Protecció Civil per Risc Volcànic.

stats