Societat 14/03/2013

L'home que ha fet trontollar la llei hipotecària espanyola

Mohammad Aziz, el desnonat de Martorell que va recórrer a la UE, confia a recuperar el pis i els diners

Efe
2 min

BarcelonaMohammad Aziz, el propietari desnonat que va qüestionar davant la UE la legislació hipotecària espanyola, espera que la sentència del Tribunal de Luxemburg li permeti recuperar el seu pis, amb el qual va perdre "molts diners i molt esforç" en haver pagat les lletres del seu crèdit durant 8 anys. En una entrevista amb Efe, Aziz s'ha mostrat "molt emocionat i content" per la sentència del Tribunal que Luxemburg que, arran de la demanda que va plantejar el seu advocat contra el banc que el va desnonar, ha fallat que els processos d'execució hipotecària són contraris a la legislació europea de protecció de consumidors.

Aziz, actualment aturat i amb tres fills, va ser desnonat del pis de Martorell (Baix Llobregat) que havia comprat per no poder pagar la hipoteca que va subscriure amb CatalunyaCaixa, entitat que a més de quedar-se amb l'habitatge li exigeix ara 40.000 euros en concepte d'interessos. El demandant confia que la sentència de la UE li permeti recuperar el seu pis, en el qual, lamenta: "he deixat molts diners, molts esforços, després de vuit anys pagant. I després el perdo, i, a sobre, endeutat per a tota la vida".

Aziz i la seva família viu reallotjat de forma provisional en un pis proporcionat pels serveis socials de Martorell. "No podem ni menjar ni dormir des que vam saber que sortiria la sentència", ha confessat el desnonat que ha fet trontollar el sistema hipotecari espanyol, ja content malgrat haver travessat un "procés terrible" en el qual va arribar a disparar-se-li el sucre fins a nivells perillosos per a un diabètic.

Aplicació retroactiva

Mohammad Aziz creu que la sentència de Luxemburg és "una bona notícia per a totes les famílies que estan passant-s'ho malament, sense casa i sense feina", i espera que obri la porta a la possibilitat que els desnonats recuperin els seus habitatges. De fet, Dionisio Moreno, l'advocat d'Aziz que va interposar la demanda per clàusules abusives, considera que "ha d'haver una aplicació retroactiva" per al seu client de manera que pugui recuperar la seva casa. "Si no, per a què em serveix la sentència?, apunta.

En declaracions a Efe, el lletrat sosté que, si Aziz aconsegueix recuperar el pis del qual va ser desnonat, que està buit, serà un "triomf" per a totes les persones en la seva mateixa situació, que també podrien beneficiar-se d'una aplicació retroactiva de la sentència europea. Per a Moreno, la demanda que ha qüestionat davant la UE el sistema espanyol d'execució hipotecària ha suposat "un esforç molt gran, molta dedicació", que ara s'ha vist recompensada perquè el Tribunal de Luxemburg ha donat la raó als seus arguments.

stats