Societat 10/09/2015

'Homo naledi': la nova espècie d'homínid descoberta en una cova de Sud-àfrica

Tenia les falanges dels peus i les mans corbades, un indicatiu que podria haver-se adaptat per fer vida entre els arbres

Efe
2 min

Madrid'Homo naledi'. Aquest és el nom amb què un equip internacional de científics ha batejat una nova espècie d'homínid que van descobrir el 2013 i que aquest dijous han anunciat a la revista 'eLife'.

Aquesta espècie, que té trets d'australopitec, podria ser l'exemplar més antic del gènere 'homo', i les seves restes van aparèixer entre més de 1.550 fòssils. En total, es van trobar els ossos de 15 individus. La troballa es va fer a la cova Rising Star de Sud-àfrica, a prop de Johannesburg. El jaciment s'ha convertit ja en un tresor paleontològic.

L''Homo naledi' feia 1,50 metres d'alçada i pesava una mitjana de 50 quilos. "El seu cos tenia un tronc amb forma d'embut, semblant a una piràmide, un tret propi dels australopitecs o dels grans simis actuals, com el ximpanzé", ha explicat a Efe l'investigador del Museu Nacional de Ciències Natural (MNCN) i coautor de l'estudi Markus Bastir.

Adaptat a una vida entre arbres

"Té un crani petit, com el dels primers representats del gènere 'Homo', com l''habilis' o l''erectus', i una capacitat cranial molt petita, aproximadament un terç del que ocupa el nostre cervell actual", continua. Pel que fa a les seves extremitats, són "pràcticament iguals a les dels humans moderns". Les seves mans tenen la capacitat de manipular objectes, però les seves falanges –de mans i peus– estan corbats. Segons els experts anatòmics, podria ser un indicatiu que estaven adaptats per viure en un hàbitat arbori.

Les anàlisis situen aquest fòssil entre els primers 'Homo' –d'uns 2,5 milions d'anys– i, si fos més recent –de menys d'un milió d'anys–, seria la prova de la coexistència a l'Àfrica d'espècies del gènere 'Homo' molt diferents entre elles, segons assenyala l'investigador. "Som davant una oportunitat estupenda per obtenir informació que ens permeti reconstruir la nostra complexa història evolutiva", conclou.

stats