NOUS EQUIPAMENTS
Societat 20/01/2011

L'Hospital de Sant Pau tindrà un nou centre de recerca el 2014

L'Hospital de Sant Pau de Barcelona construirà tres nous edificis dedicats exclusivament a la recerca que ocuparan entre 23.000 i 28.000 metres quadrats. La primera fase estarà acabada a finals del 2014

Redacció
2 min

BarcelonaL'Hospital de Sant Pau de Barcelona inaugurarà a finals del 2014 dos nous edificis dedicats exclusivament a la recerca que ocuparan més de 17.000 metres quadrats dins del recinte sanitari. Això permetrà concentrar tota la investigació biomèdica en pocs edificis i deixar els mòduls prefabricats existents fins ara. D'aquesta manera els 200 investigadors gaudiran de nous espais, després que no es pogués fer lloc per a ells en el nou hospital, inaugurat el 2009. Aquesta primera fase costarà 40 milions d'euros, aportats per un crèdit de La Caixa i el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB). La segona fase, que arribarà fins als 28.000 metres quadrats, costarà 49 milions d'euros més.

El primer edifici, l'IR-1, s'aixecarà a la confluència dels carrers Cartagena i Mas Casanovas, a l'antic heliport i a prop de l'actual aparcament, i tindrà uns 15.500 metres quadrats. En la primera fase també es construirà l'IR-2, on actualment encara hi ha el pavelló del Sagrat Cor, al costat del nou hospital, amb uns 2.100 metres quadrats més. La segona fase inclourà l'IR-3, just sobre l'IR-2, amb 4.500 metres quadrats, i l'ampliació de l'IR-1, amb 6.000 metres quadrats més.

Els edificis s'adaptaran a l'entorn del nou recinte i el recinte històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i s'elaboraran amb les més avançades tecnologies i amb criteris ecoeficients. A més, també es construiran de forma que es puguin adaptar i ampliar en el futur.

En roda de premsa, els responsables de l'hospital s'han mostrat molt orgullosos del projecte, tot i que encara s'ha de convocar el concurs d'arquitectes.

El gerent de la Fundació de l'hospital, Jordi Bachs, ha explicat que el projecte permetrà captar i retenir talent. També ha explicat que el crèdit de 40 milions s'haurà de tornar en 20 anys a un tipus d'interès a preu de mercat.

Albert Folia, president de la Fundació, ha dit que la recerca permetrà millorar l'assistència als pacients de l'hospital. Per la seva banda, el director de l'Institut de Recerca, Jaume Kulisevsky, ha destacat la importància que la recerca sigui a prop de l'assistència hospitalària. En el mateix sentit ha volgut elogiar el nivell d'investigació de l'Hospital de Sant Pau, que potser no fa tant de "soroll" com altres centres d'investigació vinculats a hospitals barcelonins, en referència velada a l'Hospital Clínic. A més, també ha destacat que no només els 200 investigadors fan recerca, sinó tots els professionals sanitaris de l'hospital en el dia a dia de l'assistència.

El director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris de la Generalitat, Joaquim Esperalba, ha qualificat d'"emblemàtic" l'hospital i també ha destacat la importància del fet que la recerca sigui ben a prop de l'assistència. "La recerca d'avui és l'assistència de demà, que es fa a la capçalera del llit, a la consulta", ha dit.

stats