SOCIETAT
Societat 30/11/2011

Els Mossos desallotgen l'edifici d''indignats' a Hostafrancs

Hi vivien cinc famílies desnonades acollides pel moviment 15-M, que ja no havien dormit al bloc

Ara
3 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dimecres al matí l'edifici al barri d'Hostafrancs de Barcelona ocupat per 'indignats'. En el bloc, situat a la carretera de la Bordeta, s'hi allotjaven cinc famílies desnonades acollides pels mateixos 'indignats' divendres passat. A diferència de Nou Barris, en què un jutge els hi ha deixat quedar, en aquest cas la justícia ha donat la raó als propietaris de l'immoble i ha ordenat el desallotjament exprés.

Deu unitats d'antiavalots s'han encarregat de treure els ocupants a un quart de sis de la matinada. Segons sembla, les cinc famílies ja no han passat la nit a l'immoble advertides de l'imminent desallotjament. De manera que aquesta matinada els Mossos han desallotjat els 'indignats' que s'hi havien instal·lat el 18 de novembre passat però no les famílies, algunes, amb nens.

Els Mossos han hagut de treure un per un els 'indignats' que els impedien el pas a l'edifici i els que estaven emmanillats als barrots de les portes. Alguns dels ocupants han oposat resistència i han rebut cops de porra dels agents antiavalots.

Quatre dels resistents s'han penjat amb cordes de la façana de l'edifici per complicar el desallotjament policial. Els agents els han pogut treure, però han necessitat cordes d'escalada per accedir-hi.

Els 'indignats' instal·lats en tendes de campanya davant l'edifici també han estat desallotjats. En total, els Mossos han tret un centenar de persones, algunes de les quals han estat identificades pels agents.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el cap de l'operació, Jordi Garcia, cap de la comissaria de Sants, ha confirmat que les famílies desnonades no hi eren, en el moment del desallotjament, i fins i tot ha assegurat que no han trobat indicis que hi haguessin viscut. Un extrem que ha negat una ocupant, Jaqueline, que ha assegurat que les tres últimes famílies han abandonat l'immoble a les tres de la matinada. Jaqueline ha explicat que els nens que van viure des de divendres passat al bloc tenien 4 mesos i 3, 5 i 8 anys.

Un grup ha tallat la Gran Via

Cap a les set del matí, un grup d''indignats' desallotjats ha tallat la Gran Via prop de plaça Espanya amb contenidors en protesta pel desallotjament. El trànsit s'ha obert a dos quarts de vuit.

"Sense possibilitat de defensar-se"

Marc Vidal, membre de l'Assemblea de Sants, ha explicat aquest dimecres al El matí de Catalunya Ràdio, que s'han desallotjat aquestes persones "que no tenen llar" "sense possibilitat de defensar-se". Ha recordat que un grup d'indignats es van "autoinculpar" per poder dialogar amb la jutgessa que els ha fet desnonar. Tot i això, aquesta els va citar "per aquest matí a les 10", però que malgrat les paraules d'aquesta magistrada, "les famílies han hagut de marxar" i no se sap "on s'estaran a partir d'ara".

Protestes pel dret a l'habitatge

Els últims dies, el 15-M ha intensificat la lluita pel dret a l'habitatge amb set ocupacions en cinc dies.

L'edifici, situat a la carretera de la Bordeta, estava encara en construcció, però fa dos anys "les obres es van parar perquè la promotora, Nyala 2006 SL, estava endeutada per diverses causes i el 2007 l'edifici va passar a la caixa d'estalvis balear Sa Nostra", segons va explicar fa uns dies un portaveu de l'Assemblea de Sants del moviment 15-M.

La comissió d'habitatge de l'Assemblea de Sants assegura que, segons "estadístiques recents", hi ha 3.417.064 cases buides a l'Estat (un 13% del total d'habitatges), mentre que més de 300.000 famílies han perdut casa seva en els últims tres anys. També indiquen que cada dia 40 famílies són desnonades a Catalunya, i unes 300 al voltant de l'Estat, segons dades de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

stats