MEDI AMBIENT
Societat 05/11/2011

Un iceberg de la mida de Nova York s'està formant a l'Antàrtida

Un equip de científics de la NASA han observat en una glacera de l'Antàrtida una escletxa que donarà lloc al naixement d'un iceberg de grans dimensions: tan gran com Lanzarote i més que Nova York.

M. Bausells
2 min
Imatge aèria de l'escletxa, que creix uns 2 metres d'amplada al dia  i en mesura, actualment, uns 280.

BarcelonaEls ha agafat per sorpresa. Aquest octubre l'equip de científics i tècnics IceBridge, de l'agència espacial nord-americana, sobrevolaven l'Antàrtida per analitzar les capes de gel que cobreixen el continent quan van veure una fractura molt gran a la glacera de Pine Island, a la zona occidental de l'Antàrtida. Les dimensions de l'escletxa, que s'engrandeix dos metres cada dia, són difícils d'assimilar: s'estén al llarg de 29 quilòmetres de la glacera i avui mesura uns 280 metres d'ample i uns 60 de profunditat -l'alçada del monument a Cristòfor Colom, a Barcelona.

La superfície del futur iceberg, que els experts en glaceres de la NASA calculen que serà de 880 quilòmetres quadrats, serà equivalent a la de l'illa de Lanzarote i, segons va indicar la NASA, més gran que la de la ciutat de Nova York. "Durant els vols vam observar una fissura gran que indica que un gran tros de gel s'ha de partir" en els pròxims mesos, explicava ahir el cap del projecte IceBridge, Michael Studinger, en una videoconferència de premsa. L'iceberg hauria d'estar completament format a principis del 2012.

Sense alarmes climàtiques

El descobriment, però, no és motiu de preocupació: segons Studinger, l'escletxa "forma part del cicle natural" de formació dels icebergs en aquesta zona de l'Antàrtida, de manera que és un fenomen que no és resultat de l'escalfament global. "És un iceberg enorme, però és petit a escala global", afegia el científic.

Aquests tipus d'icebergs es formen a l'Antàrtida periòdicament. L'últim documentat és del 2001, i també es va desprendre de la glacera de Pine Island. No obstant això, la formació d'aquests icebergs no s'observa freqüentment, per la qual cosa se sap poc com funcionen. Studinger va explicar: "És el primer cop que sobrevolem una fissura tan gran. Esperem que això ajudi a explicar com es formen per poder predir-les". IceBrigde vigila els canvis en els gels antàrtics amb observacions aèries regulars des del 2009. Treballa amb sis avions equipats amb instruments d'observació i mesura, que utilitza per fer mesuraments amb làser de l'elevació dels gels i la seva estructura.

La seva és la investigació més exhaustiva de les capes de gel del planeta, i pretén omplir el buit entre el 2009 -any en què va aturar-se el funcionament del satèl·lit ICESat (Satèl·lit de Gel, Núvols i Elevació de la Terra, per les sigles en anglès), de la NASA- i el 2016, quan està previst que es llanci el seu successor, l'ICESat 2.

stats