Societat 17/07/2019

La identificació dels antiavalots dels Mossos vol arribar al Parlament

Entitats reclamen que els agents portin el número a l'esquena, al davant i al casc

Pau Esparch
2 min
Agents antiavalots dels Mossos, amb el NOP a l'esquena, en una intervenció a Barcelona

BarcelonaEl centre per la defensa dels drets humans Irídia i Amnistia Internacional, entre més col·lectius, volen portar el debat sobre la identificació dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra al Parlament. Les entitats estan en contacte amb diversos partits amb l'objectiu de presentar una proposta de resolució a la cambra per exigir que els agents d'ordre públic –de la Brigada Mòbil (Brimo) i de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO)– portin el seu número d'operatiu policial (NOP) a l'esquena, al davant i al casc. "Esperem que hi hagi la majoria política suficient per aprovar-ho", ha dit el codirector d'Irídia, Andrés García Berrio.

L'ARA va explicar que els Mossos estaven treballant per substituir els nou dígits que s'utilitzaven fins ara per identificar els antiavalots amb sis dígits. El canvi es fa perquè el número actual dificulta la memorització i el nou format serà amb la grafia més clara, semblant a la de la Policia Nacional. "Celebrem que estudiïn la reducció dels dígits", ha valorat Berrio, que ha afegit que ha de ser "innegociable" que els agents també portin el NOP al davant. La coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, ha apuntat que la normativa actual dels Mossos ja estableix que el número dels antiavalots "ha de ser visible en tot moment", però ha criticat que el 2018 s'han detectat agents concrets, o fins i tot un dispositiu sencer, que ho incomplien.

Mal ús de la porra

Irídia ha fet aquest balanç en la presentació del seu informe anual sobre violència institucional. L'advocada del Servei d'Atenció i Denúncia (Saidavi), Marta Valldaura, ha explicat que han atès 115 casos de violència institucional el 2018, 80 dels quals s'havien produït en el context d'una protesta. Ha subratllat que 27 dels 80 casos patits en una protesta havien acabat amb lesions greus pel mal ús de la porra policial: "En 14 casos s'havien dirigit cops directes al cap de trajectòria vertical, si bé el protocol ho prohibeix perquè han de ser per sota de la cintura i de manera paral·lela". Valldaura també ha alertat de l'ús dels projectils de foam (escuma), que en dos casos van causar lesions greus que van acabar amb una intervenció quirúrgica.

stats