ARRIBEN ELS REIS
Societat 05/01/2012

La il·lusió guanya les retallades

Albert Lijarcio / Narcís Presas / Joan Piqué / Dani Revenga / Sònia Sánchez / Thaïs Gutiérrez
3 min

Els Reis d'Orient arriben aquest vespre a Catalunya, on milers de nens els esperen amb gran expectació. La reducció de pressupost afectarà la majoria de cavalcades, ja que els municipis catalans passen per moments de dificultat. Tot i això s'ha lluitat per mantenir la màgia d'un dels espectacles més estimats per grans i petits.

"No serà una Cavalcada de crisi, sinó rica en contingut i en esperit", defensa la directora de Festes i Tradicions de l'Institut de Cultura de Barcelona , Marta Almirall, malgrat que el pressupost de la desfilada reial s'ha reduït en 20.000 euros, fins als 630.000, aquest primer any de govern de Xavier Trias. La davallada de 6 tones en el carregament de caramels (seran 12 tones en total) no deixarà ningú sense llaminadures, perquè per primer cop es faran servir tres petits canons per llançar els dolços més lluny i que els que no han aconseguit fer-se un lloc a primera fila no es quedin sense. L'espectacle itinerant tindrà enguany una carrossa menys, però no es quedarà curta en glamur, perquè n'estrena una de nova per encapçalar la marxa, vestida amb creacions del dissenyador Custo Barcelona. Les mancances materials s'han compensat també amb participació. A la desfilada hi prendran part un centenar de persones més que l'any passat, 1.132 en total, la majoria voluntaris.

A l'Hospitalet de Llobregat la retallada en el pressupost per a la Cavalcada serà del 15% però des de l'Ajuntament matisen que es manté el nombre de carrosses, comparses i tones de caramels. S'estalviarà utilitzant materials més econòmics. A Sabadell l'ajust encara és més fort i el consistori ha decidit retallar en un 50% el pressupost fins als 100.000 euros. Des de l'Ajuntament asseguren que el reaprofitament de les carrosses ha ajudat molt a reduir la despesa i que es manté el recorregut de més de 7 quilòmetres i l'ambient màgic per sorprendre els més petits.

Una de les tisorades més dràstiques ha estat la de Tarragona , pel mal moment de les arques municipals. El pressupost de la cavalcada ha quedat en 10.000 euros, una tercera part del del 2011, i es repartiran dues tones i mitja de caramels, la meitat que l'any passat. A Reus , la retallada és d'un 20%, tot i que el pressupost és més alt que a Tarragona: 52.500 euros. La reducció suposa eliminar una carrossa i llançar 2 tones menys de caramels. Les retallades a les cavalcades reials als municipis de la demarcació de Tarragona oscil·len entre el 10% i el 20%. Tot i això, poblacions com Vila-seca mantenen intacte el format i els diners dedicats a aquesta tradició, amb tres cavalcades per arribar als tres grans nuclis del municipi.

A la ciutat de Lleida , també hi haurà mitja tona menys de dolços (se'n llançaran 3,5). El pressupost de la Cavalcada s'ha reduït un 28%, dels 90.000 a 65.000 euros, però el consistori assegura que el menuts no ho notaran. Amb tot, Ses Majestats han renunciat a la espectacular arribada de l'any passat, que van aterrar en tres avionetes a l'aeroport d'Alguaire, i tornaran al tradicional tren de vapor La Garrafeta . Tot i així, la regidora de Cultura assegura que Alguaire va ser un "extra" per evitar les obres que es feien a l'estació Lleida-Pirineus. En altres localitats lleidatanes com Balaguer , la Cavalcada sortirà al consistori a meitat de preu, uns 25.000 euros. S'ha assolit un acord amb l'empresa que organitza l'esdeveniment per reduir el seu preu sense deslluir la desfilada.

Catalunya central i Girona

A Igualada el pressupost s'ha mantingut, així com el recorregut i la xifra de caramels (5 tones). A Manresa , el consistori manté el pressupost però abaixa el volum de caramels. Es potencia el vessant teatral, amb més llums i canvi de lloc on els Reis fan l'adoració, que passa a la plaça Major. S'ha batejat com a Cavalcada de l'Esperança i té un vessant solidari, de recollida de joguines i aliments. A Vic , el pressupost s'ha retallat el 26%, però serà igual de vistosa. S'ha estalviat en les retribucions als participants, s'ha variat la recollida de cartes i s'ha eliminat el Campament Reial. A Solsona , la novetat és que la Cavalcada coincideix amb el final de les obres al portal del Castell, i per això Ses Majestats donaran per estrenada una de les darreres actuacions del Pla de Barris.

Els municipis de les comarques gironines es mouen entre mantenir el pressupost destinat a la cavalcada o ajustar-lo a la baixa. Girona manté l'aportació de 61.000 euros per una Cavalcada que comptarà amb la participació de 350 persones i una desena de carrosses que repartiran dues tones de caramels. La comitiva reial comptarà amb la tirolina que van estrenar l'any passat per repartir regals i tornarà a circular per davant de la Casa de Cultura després de sis anys de no fer-ho. A Figueres , Ses Majestats repeteixen el tradicional recorregut i comptaran amb el mateix pressupost que l'any passat per repartir 700 quilos de caramels. La Cavalcada de Blanes , en canvi, reduirà el pressupost de 40.000 a 25.000 euros. Això no impedirà, però, que Ses Majestats arribin per mar amb el cel il·luminat amb focs artificials. A Salt , els Reis han intensificat la col·laboració amb les entitats socials i culturals i han millorat les prestacions de les carrosses tot i la reducció del pressupost de 7.500 a 5.900 euros.

stats