Com podem ajudar els refugiats ucraïnesos?

La Generalitat disposa d'un programa de mentors i desaconsella les donacions de menjar i medicaments

4 min

BarcelonaEs calcula que fins ara han sortit d'Ucraïna més de dos milions de persones fugint de la guerra, i la Unió Europea es prepara per donar-los una acollida d'urgència aplicant per primer cop la directiva de protecció especial, que els ha de donar en un temps rècord l'autorització per residir i treballar, a banda de la llibertat de moviment per tot l'espai Schengen. A Catalunya, la conselleria d'Igualtat i Feminismes s'encarrega de coordinar l'ajuda i ja té documentats 1.121 refugiats, tot i que la xifra en realitat és més elevada perquè molts han vingut pels seus propis mitjans i encara no s'han registrat. La secretària d'Igualtats, Mireia Mata, ha explicat en una entrevista a l'ARA com es pot col·laborar en les campanyes solidàries i els dispositius públics ja definits: aconsella fer una "reflexió profunda i respirar tres cops" abans de fer el pas d'acollir, tenint en compte que la crisi humanitària de refugiats tot just acaba de començar, i, en cas que es vulguin fer donacions econòmiques, fer-les a entitats socials amb experiència en aquest tipus de situacions en lloc de donar aliments o altres materials de primera necessitat.

1.

Quina és la situació actual a Catalunya?

La majoria del miler llarg d'ucraïnesos que ja han arribat a Catalunya i han passat per dependències oficials estan allotjats amb les seves famílies o amistats i altres voluntaris que s'han autoorganitzat per proporcionar sostre i menjar d'urgència. La xarxa pública ha habilitat 200 places, entre hotels, albergs i cases de colònies. La Creu Roja, l'entitat a qui el govern espanyol ha encarregat la logística en aquesta primera fase d'urgència, afirma que ja té 500 places més, que s'han de sumar al macrocentre que obrirà el ministeri d'Inclusió i Migracions, segurament un hotel de 400 llits.

La secretària d'Igualtat, Mireia Mata, ha explicat que més del 80% dels arribats són dones molt joves, amb fills petits i adolescents. Amb la directiva d'estatus de protecció temporal, els ucraïnesos i nacionals de països tercers amb residència a Ucraïna que han arribat després del 24 de febrer o s'hi van quedar bloquejats per la guerra tindran un permís d'un any per treballar i residir legalment, que també els permetrà poder circular lliurement pels països de la UE, cosa que també farà que la població variï.

Un treballador de Renfe rebent una família ucraïnesa a l'estació de Sants de Barcelona.

La Generalitat ja ha donat les primeres targetes sanitàries i hi ha mig centenar de criatures que han començat a assistir a l'escola, més per estar en contacte amb altres nens de la seva edat que per seguir el curs acadèmic. El gruix de l'escolarització no es farà fins que les famílies s'hagin establert en els allotjaments definitius, ha dit Mata, que ha assegurat que tant la sanitat com la xarxa educativa estan preparades per a l'atenció d'aquest col·lectiu.

2.

Com puc ajudar?

Mata demana que la solidaritat es canalitzi a través d'entitats que compten amb experiència en crisis humanitàries per tal de garantir que les donacions arriben a destinació. En aquest sentit, adverteix que les petites campanyes de recollida d'aliments, productes higiènics o medicaments que han proliferat en els últims dies en ciutats i barris poden ser contraproduents, i ha citat els casos de camions carregats amb aquest material humanitari que s'han quedat bloquejats sense carburant a Polònia. "Hem d'evitar els impulsos lloables d'enviar una manta o un quilo d'arròs", ha dit. Per això, Mata aconsella fer donacions econòmiques a les entitats especialitzades i subratlla que aviat aquesta ajuda material "farà falta aquí".

3.

Què puc fer si tinc una habitació disponible?

Ara per ara l'allotjament està cobert, però s'espera que arribin moltes més persones en els pròxims dies, així que la Generalitat està organitzant les ofertes que fan ciutadans particulars. Si algú vol col·laborar-hi, cal que s'adreci al 012 o que escrigui un missatge a comiteacollida.igualtat@gencat.cat explicant quin tipus d'allotjament ofereix i per quant de temps. Un cop es tingui fet un mapa geogràfic acurat de les places disponibles es podrà fer una distribució dels refugiats, en funció d'on tenen lligams familiars o d'amistats i de les persones que configuren el nucli familiar.

4.

Puc acollir una criatura?

Les criatures menors són la qüestió més delicada, sobretot si arriben sense referents familiars i no en tenen tampoc a Catalunya. Mata ha indicat que els menors tenen una protecció especial i la seva acollida se centralitza a través de la DGAIA, la direcció general d'atenció a la infància i adolescència, que en tindrà la tutela temporal. La secretària d'Igualtats ha aconsellat els voluntaris que facin una reflexió profunda abans de fer el pas d'acollir, perquè aquests menors són molt vulnerables a l'haver passat pel trauma d'una guerra i haver hagut de separar-se de la seva família.

5.

Tinc temps, com puc ajudar?

Des de fa temps, el departament de Drets Socials té el programa de mentoria per acompanyar els refugiats instal·lats a Catalunya, amb l'objectiu, ha explicat Mata, de fer una millor integració. Es tracta que la persona refugiada trobi una ajuda per entendre com funciona el sistema sanitari o l'educatiu, com pot fer tràmits o simplement per aprendre la llengua i els costums de la seva terra d'acollida. Per això, les persones interessades en ser mentores s'han d'inscriure en un formulari online en què se'ls demana un compromís mínim de 8 mesos i una dedicació d'entre dues i quatre hores setmanals, entre altres requisits.

stats