Societat 22/07/2013

La taxa d'atur entre els immigrants dobla la de la població autòctona a Catalunya

Un estudi de CCOO sobre la situació laboral dels estrangers situa la taxa d'atur de la població immigrant en el 40,55%

Europa Press
1 min

BarcelonaEl col·lectiu de treballadors estrangers a Catalunya és un dels més castigats per l'atur, amb una taxa del 40,55%, gairebé el doble de la dels treballadors catalans (20,5%). Són dades de l'estudi elaborat per CCOO sobre la situació laboral de la població estrangera a Catalunya durant el 2012, que s'ha presentat aquest dilluns.

L'estudi, dirigit per Daniel Garrell, membre del Centre d'Estudis i Recerca Sindicals, destaca que l'atur entre els immigrants va augmentar tres punts respecte del 2011. La taxa d'activitat del col·lectiu s'ha reduït un 13,6%, i el sindicat ho atribueix al descens generalitzat de la població immigrant, una tendència establerta des del 2009 i que confirma un canvi de paradigma en el flux migratori.

Actualment, viuen a Catalunya 1.183.907 immigrants. El 2012 hi va haver 29.430 empadronaments menys que l'any anterior, però es desconeix el nombre d'immigrants que ha abandonat el país.

Retorn als països d'origen

El responsable de migracions de CCOO de Catalunya, Carles Bertran, ha explicat que molts immigrants decideixen tornar al seu país o buscar feina en altres estats davant la impossibilitat de trobar-ne a Espanya. Garrell ha afirmat, no obstant, que la majoria segueix vivint a Catalunya.

Els asiàtics, menys afectats

Per zones d'origen, els immigrants procedents de l'Amèrica Llatina són els que més han tornat al seu continent, mentre que el col·lectiu asiàtic és l'únic que incrementa la població i la seva taxa d'ocupació a Catalunya.

stats