Societat 22/09/2016

Els imperdibles d’una Mercè que arrenca amb polèmica al pregó

La festa arriba aquest any a nous escenaris com el Parc de la Trinitat

M. Ortega / X. Cervantes
3 min
Els espectacles de projeccions a la façana de l’Ajuntament són una de les propostes habituals de les Festes de la Mercè.

BarcelonaAquest any la polèmica ja no té res a veure amb si la missa s’inclou o no en el programa d’actes oficials, sinó que arriba molt abans: al pregó. Les Festes de la Mercè 2016 arrenquen avui, oficialment, amb el pregó de l’escriptor Javier Pérez Andújar, que tindrà una rèplica alternativa: el pregó de Toni Albà encarnat de Felip V, que es llegirà al pla de Palau. Promogut des de les xarxes socials i amb el suport d’entitats independentistes, l’objectiu d’aquest segon pregó és denunciar que consideren que Pérez Andújar “ha insultat en més d’una ocasió el moviment independentista”.

Ahir l’alcaldessa, Ada Colau, va treure importància a la polèmica. “Visca la llibertat d’expressió des del respecte”, va remarcar en una entrevista a TV3 després de deixar clar, això sí, que Pérez Andújar representa la Barcelona diversa i que els que critiquen la seva elecció com a pregoner no van fer el mateix quan, el mandat passat, va rebre el premi Ciutat de Barcelona. Polèmiques al marge, la ciutat comença avui quatre dies de festa i aquests en són alguns dels plats forts.

Nous escenaris

La cultura urbana pren el Parc de la Trinitat

“És un espai molt desconegut i que convida molt a anar a fer-hi Mercè”. Marta Almirall, cap de festes de l’Institut de Cultura de Barcelona, recomana visitar un dels escenaris que s’estrenen aquest 2016, el Parc de la Trinitat, i veure-hi algun dels espectacles de cultura urbana que s’hi programen. En concret, recomana la flashmob que s’hi podrà veure dissabte i diumenge al migdia, que ha mobilitzat més de 200 balladors de hip-hop de Barcelona. A la Fabra i Coats, un altre dels nous punts, proposa seguir l’espectacle que es podrà viure de manera simultània en aquest escenari i al de la Ciutadella i el CCCB: el CreatiFi. Els tres punts estaran connectats virtualment i oferiran un espectacle de dansa i un joc col·laboratiu.

París, a la Ciutadella

Construccions efímeres i espectacles de llums

La ciutat convidada de la Mercè 2016 és París i té el seu punt destacat al Parc de la Ciutadella. S’hi farà, per exemple, el taller de grans construccions efímeres del francès Olivier Grossetête. També hi haurà espectacles de llum com el que proposa Groupe LAPS, que se situa entre l’escultura i el cinema i que es podrà veure a l’escenari de la cascada que hi ha al parc.

Cultura popular

Una diada clau per al món casteller

Després de les grans diades castelleres de Sant Fèlix i Santa Tecla, la de la Mercè s’erigeix com una jornada clau. Les colles locals actuaran dissabte i diumenge: els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls acompanyaran els Castellers de Barcelona. Diumenge serà, també, el torn del correfoc. Els gegants, en canvi, tindran la seva cercavila dissabte al matí pels carrers del centre.

Els clàssics

Projeccions a la façana de l’Ajuntament i Piromusical

No faltaran les projeccions a la façana de l’Ajuntament, que, aquest any, apunta Almirall, entren “en un món més abstracte”. El Piromusical, com sempre, tancarà la festa i enguany homenatjarà els artistes David Bowie i Prince.

Festa familiar

Circ al castell de Montjuïc i lloc per als petits al Palauet Albéniz

El circ torna al castell de Montjuïc amb propostes com la dels francesos La Contrebande, que presenten un espectacle en què els artistes volen sovint per l’aire. “Aquest any, els espectacles tenen molt bon humor”, diu Almirall, que recomana a les famílies de nens de més de cinc anys passar un dia al castell. Al Palauet Albéniz hi haurà espectacles pensats per a nens més petits.

Música

El concert de Damm a la platja del Bogatell

Demà, la platja del Bogatell acollirà per tercer any consecutiu el triple concert organitzat per Estrella Damm anomenat Mediterràniament. L’any passat va aplegar 70.000 espectadors, una xifra que es podria repetir amb un cartell que aquesta vegada combina el folk-pop de Ramon Mirabet (21.30 hores), el pop-rock del grup Love of Lesbian (23.30 h), que segueixen amb l’exitosa gira de festivals del disc El poeta Halley, i el pop mestís d’Animal (1.30 h).

stats