Societat 03/03/2013

L'home que volia 'imprimir' armes: com les impressores 3D poden revolucionar el món

Edificis peça a peça, un substitutiu de la carn o les parts d'un fusell. El potencial de la impressió tridimensional amb injecció de plàstic crea una altra bombolla i inquieta els partidaris de controlar l'ús d'armament als EUA

Isaac Salvatierra
3 min

BarcelonaRes del que digui el president dels Estats Units en el discurs de l'estat de la Unió és en va. Fa uns dies, en la intervenció anual davant les cambres del Congrés, Barack Obama va fer referència a les impressores 3D, incipients aparells capaços de crear peces o maquetes amb volums a partir d'un disseny fet per ordinador. Obama va assegurar que les impressores "tenen el potencial de revolucionar la manera en què ho fem pràcticament tot".

De moment, és un aparell reservat a la indústria farmacèutica, a alguns professionals que volen abaratir costos o una joguina per als bojos per la tecnologia. Però el preu no para de baixar i alguns analistes ja especulen que en una dècada les impressores 3D faran el gran salt a l'entorn domèstic. Gràcies a la injecció de plàstic líquid, ja es poden imprimir botons, joies o ninots dissenyats per ordinador i el futur és prometedor: des de les vambes fins a ecografies tridimansionals. Tot imprès a casa. I a un cost raonable. Una impressora domèstica costa ara uns 1.600 euros.

Edificis peça a peça

L'arquitecta i dissenyadora nord-americana Neri Oxman, investigadora del Massachusetts Institute of Tecnologies, treballa en projectes per construir edificis peça a peça, amb materials impresos en 3D. En aquest reportatge de la CNN explica el seu projecte. "Estic entusiasmada amb la possibilitat de somiar, i amb la possibilitat de convertir en una forma física qualsevol poesia que tinguem al cap", diu Oxman.

Carn impresa

Els límits de la impressió 3D encara són difícils d'imaginar. L'excèntric milionari Peter Thiel, cofundador de PayPal, ha anunciat que invertirà en un projecte relacionat amb la impressió d'estructures tridimensionals amb proteïnes, amb la intenció que amb el temps pugui substituir la carn tradicional.

Cèl·lules mare

Fa uns mesos també es va saber que científics de la universitat de Heriot-Watt van aconseguir crear cèl·lules mare a partir d'impressores 3D especialitzades. El projecte busca crear òrgans necessaris per als trasplantaments, que evitin les donacions i els problemes derivars del rebuig de l'òrgan trasplantat.

Armes en 3D

La impressió tridimensional està prenent tanta volada als Estats Units que el Congrés nord-americà s'està plantejant seriosament prohibir la construcció d'armes mitjançant aquesta tecnologia, en ple debat sobre el control de les armes de foc després de les últimes matances a centres educatius. I és que les impressores 3D ja permeten construir diverses parts d'una arma. Com que estan fetes amb plàstic són indetectables en els detectors de seguretat tradicionals. En aquest reportatge del 'Washington Post' s'explica com Travis Lerol, un enginyer informàtic de Maryland, és capaç d'imprimir en 10 hores a casa seva un carregador d'un fusell AR-15. La impressora fa servir plàstic en comptes de tinta.

La bombolla

Tot plegat està inflant una bombolla especulativa al voltant de les possibilitats de la nova tecnologia. MakerBot és la primera empresa mundial que comercialitza impressores amb llicència propietària. Té una quarta part del mercat mundial. Del model Replicator 2 n'ha venut 13.000 unitats en un any. Una amenaça a llarg termini per als fabricants de les impressores tradicionals. HP, líder mundial d'impressores domèstiques, no té cap model 3D. I MakerBot ja està considerada pels analistes com una de les empreses més innovadores del món, a l'altura d'Apple, Samsung i Google.

stats