Societat 09/12/2013

L'incendi de Collserola, causat per la mà humana

El consorci del parc considera "molt difícil" saber si va ser provocat o fruit d'una negligència. Va calcinar més hectàrees (3,3) que els altres 30 focs de l'any en la serra (1,9)

Europa Press
2 min
L'incendi, a prop de l'hospital de la Vall d'Hebron / PERE VIRGILI

BarcelonaEl Consorci de Collserola de Barcelona ha atribuït a la mà humana l'incendi en la serra de la setmana passada, que va cremar 3,3 hectàrees, si bé veu "molt difícil" saber si va ser provocat o es deu a una negligència, han explicat aquest dilluns a Europa Press fonts del consorci.

L'incendi va començar la tarda de dijous a Collserola, a la zona de Montbau (districte d'Horta-Guinardó), va avançar per dos fronts, i els Bombers de Barcelona el van donar per extingit divendres al matí. Diversos són els motius que porten al consorci a apuntar a una causa humana, com que el foc va començar dins del bosc, que per la zona no passen infraestructures i que no hi havia tempesta.

El consorci considera que la causa és molt difícil de determinar, ja que el foc va ser de nit i es van desplaçar molts mitjans d'extinció, però "possiblement sigui una negligència".

La zona ja s'havia incendiat altres vegades en els últims 50 anys també per acció humana, començant pel 1964, quan es va repoblar de pins; després d'un altre incendi, el 1994 es va aprofitar per replantar les espècies d'una campanya municipal que va promoure que al Nadal es fessin servir les autòctones en comptes d'avets; els anys 2002-03.

Les hectàrees afectades ho són bàsicament d'arbustos, la part superior de la qual estava molt seca per la falta de pluges i és molt fàcil que s'incendiï. D'altra banda, són espècies que rebroten, de manera que la zona no es repoblarà.

La superfície cremada en aquest incendi, de 3,3 hectàrees, és força superior a la calcinada amb els altres 30 focs que s'han registrat aquest any a Collserola, que sumen un total d'1,9 hectàrees afectades.

stats