SUCCESSOS
Societat 17/05/2012

Un incendi descontrolat amenaça Rasquera

Les flames amenacen Rasquera i el seu entorn. L'incendi havia cremat ahir a la nit més de 2.400 hectàrees. Els bombers afronten l'extinció del foc sense l'ajuda de voluntaris, crispats amb Interior.

Dani Revenga / L. Díaz-roig
2 min
L'incendi ja ha cremat més de 2.400 hectàrees i ahir continuava sense control.

TARRAGONA / BARCELONA.El fort vent i la sequera dificulten les tasques d'extinció de l'incendi que, des de dimarts al migdia, crema al municipi de Rasquera (Ribera d'Ebre). Al tancament d'aquesta edició, el foc havia calcinat 2.400 hectàrees, la majoria matolls, pastures i cultius, i entre 300 i 400 de bosc.

El conseller d'Interior, Felip Puig, que es va desplaçar a la zona, va assegurar ahir a última hora de la tarda que l'incendi seguia sense control, tot i que els fronts nord i sud estaven "continguts". El front sud, més fràgil, avançava cap a la localitat de Tivenys, després de saltar la muntanya. Seixanta dotacions de bombers dels GRAF i de la Generalitat es van desplaçar a peu cap a aquesta zona per treballar durant tota la nit en aquest flanc. A més, no es va poder accedir a peu a les pintures rupestres de Cabra Feixet, al Perelló, que són Patrimoni de la Humanitat. La previsió per avui és més optimista, ja que en principi el vent no bufarà de mestral i hi haurà una humitat favorable.

Els bombers afronten l'extinció de l'incendi sense l'ajuda dels bombers voluntaris, que suposen pràcticament el 50% dels efectius. Fonts d'aquest col·lectiu van assegurar ahir a l'ARA que es tracta d'una protesta encoberta, després de patir diverses "discriminacions" i de "sentir-se utilitzats". Els bombers voluntaris no tenen obligació d'anar a un servei -ja que s'entén que tenen una altra feina o estudien- i, en aquest cas, quan es va sol·licitar els seus serveis "casualment" cap dels efectius va poder anar-hi. Des de la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis van afirmar ahir que no han rebut cap queixa ni protesta formal i, per tant, vinculen el poc gruix de bombers voluntaris que participen en l'extinció a una falta de disponibilitat.

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, va insinuar ahir que el foc havia estat provocat. "El foc es va propagar el pitjor dia i en un lloc de molt difícil accés; s'està investigant, però penso que aquestes circumstàncies són molt sospitoses", va dir Pellisa, que va explicar que al poble s'estan vivint moments de molt nerviosisme. Rasquera va tornar a ser ahir centre de l'interès mediàtic per segon cop en pocs mesos, després del debat sobre la instal·lació d'una plantació de marihuana. L'alcalde va agrair la implicació dels veïns i la tasca dels bombers. Tot i que el foc va arribar a acostar-se a pocs quilòmetres dels nuclis urbans de Rasquera i la població veïna del Perelló, finalment les flames no van arribar a aquests pobles. La proximitat de l'incendi, però, va obligar a desallotjar una cinquantena de persones que viuen en masies, que van ser traslladades al poliesportiu del Perelló. Els desallotjats que inicialment s'havien evacuat al poliesportiu de Rasquera per precaució van ser recol·locats a casa de parents.

stats