Els bombers donen per controlat l'incendi forestal del Perelló

Els Agents Rurals rectifiquen i apunten ara que el pagès responsable del foc no tenia permís

Els Bombers han donat per controlat aquest dimarts cap a dos quarts de set de la tarda l'incendi forestal del Perelló (Baix Ebre) que crema des de dilluns al matí i que ha afectat 233,42 hectàrees de superfície forestal i agrícola (213,98 de forestal i 19,44 d'agrícola). Una seixantena de dotacions terrestres i uns 200 efectius han treballat contra l'incendi i han aconseguit estabilitzar-lo a primera hora del matí i controlar-lo aquesta tarda. El foc l'ha originat una crema de restes agrícoles de poda d'olivera sense mesures de prevenció. A més, segons els Agents Rurals, el responsable no tenia permís per fer-ho. Serà denunciat per la via administrativa i penal i podria haver de fer front a la responsabilitat civil derivada del sinistre. 

Segons Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, el pagès no complia els requisits de seguretat que imposa aquest permís –la temporada de cremes amb autorització s'acaba el 14 de juny–. Tampoc va respectar l'obligació de mantenir una distància mínima de 25 metres entre el foc i la zona forestal i netejar de combustible 3,5 metres a l'entorn de la foguera, ni va controlar el foc abans que s'apagués.

Mapa del perímetre i superfície provisional afectada #IFPerelló elaborat per #AgentsRurals👇🏼 pic.twitter.com/6jH8VqCOjK

— Agents Rurals (@agentsruralscat) 11 de juny de 2019


Tot i que el vent s'ha mantingut estable, l'increment de la humitat ambiental, la baixada de la temperatura i, fins i tot, algun plugim puntual, han afavorint les tasques d'extinció. Després de l'estabilització, a la zona hi han seguit treballat dos helicòpters bombarders, una trentena de camions i 130 efectius dels bombers.

Pel que fa a les 38 persones desallotjades aquest dilluns de 22 masies de la zona, ja han pogut tornar a casa aquest matí. Quatre han passat la nit en un hostal. La direcció general d'Emergències i els Bombers no tenen coneixement de danys materials en propietats. Al llarg d'aquest dimarts al matí, el parc eòlic de les Colladetes, que es va aturar ahir quan es va declarar el foc, s'ha posat en marxa progressivament.

De les 230 hectàrees cremades, 150 formen part de l'espai natural del Tossal Montagut i un 90% de la superfície afectada, terreny forestal, és de titularitat de la Generalitat. Una situació que, segons Joan Rovira, hauria sigut més greu si el foc s'hagués obert pas pels flancs dret o esquerre –en el cas que hagués superat la carretera entre el Perelló i Rasquera–. "Per sort, el cap anava a petar a una zona de conreu", ha precisat. Les flames es van quedar a un quilòmetre i mig del nucli urbà.

Buch alerta que si no plou "podríem haver d'encarar la pitjor campanya forestal dels últims anys"

La campanya de prevenció d'incendis ja va començar amb la vista molt posada en els extrems del país. La falta de pluges dels últims mesos ha elevat el risc especialment a les comarques de l'Empordà i les Terres de l'Ebre. La setmana passada el conseller d'Interior, Miquel Buch, ja alertava que si no plovia les condicions d'aquest estiu podien ser similars a les de la campanya del 2012, quan es van produir els incendis de l'Empordà, que van cremar 13.000 hectàrees i en què van morir tres persones.

D'altra banda, divendres es posarà en marxa el dispositiu d'informació i vigilància contra incendis forestals a les gairebé 500.000 hectàrees de boscos de la província de Barcelona. Una campanya que durarà fins al 30 d'agost i que comptarà amb un pressupost de 2,27 milions d'euros, segons ha informat la Diputació de Barcelona.