SOCIETAT
Societat 19/04/2011

L'acusat de calar foc a la Sagrada Família diu que se li ha escapat de les mans

El foc s'ha apagat en 45 minuts, segons l'alcalde Hereu. El president de la junta del Patronat, Joan Rigol, ha avançat que "un pertorbat ha calat foc a la cripta". L'home, d'uns 65 anys, ha estat detingut. Rigol ha aclarit que "el patrimoni de Gaudí s'ha salvat" de les flames

Maria Ortega / Joan Serra / Marta Català
3 min
Sagrada Família V

BarcelonaL'home detingut per calar foc a la sagristia de la Sagrada Família en realitat intentava robar-hi. La policia ha constatat que José María L.S., de 65 anys, portava a les butxaques dos encenedors, un esprai d'oli, cinc jocs de claus de les guardioles de les almoines, i una petita campana de coure i plata que s'utilitza per a la consagració. Els Mossos d'Esquadra li han imputat un presumpte delicte d'incendi i un altre de furt. Set persones l'han detingut just després que s'hagi declarat el foc. Les causes de l'incendi encara estan poc clares. L'home ha negat en tot moment els fets. "No he fet res, no he fet res", ha repetit.

Uns 1.500 turistes han hagut de desallotjar aquest dimarts al matí la basílica pel foc que s'ha produït a la sagristia de la cripta, a la nau central. Hi ha hagut molt de fum, roba i algun moble que s'ha cremat, però segons sembla no hi hauria danys importants al patrimoni, tot i que s'haurà de refer la cripta, que ha quedat ennegrida pel fum.

L'alcalde de Barcelona ha informat que el foc s'ha apagat en qüestió de 45 minuts.

A hores d'ara, s'estan avaluant els danys provocats en el temple. La zona de la sagristia de la cripta, on ha començat el foc, s'ha acordonat i el fum s'ha estès a la nau central, que no ha patit, però, cap afectació a causa del foc. Segons ha informat Rigol, l'incendi l'ha causat "un pertorbat que ha calat foc a la sagristia de la cripta" del temple.

Rigol ha informat que aquesta persona, que tindria uns 65 anys i seria veí de Barcelona, ha estat retinguda en un primer moment pels mateixos visitants del temple. Després, la policia l'ha detingut, i li ha trobat diversos encenedors. La regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, ha dit que "era difícil mantenir un diàleg" amb el detingut. Rigol l'ha definit com "un pertorbat" i "un pobre home". Segons fonts dels Mossos, el detingut s'hauria defensat argumentant que no era la seva intenció provocar un incendi i que la situació se li havia escapat de les mans.

Segons fonts policials, no hi ha hagut ferits, tot i que quatre treballadors han inhalat fum. Les flames han afectat una zona d'uns 40 metres quadrats a la sagristia de la cripta, lloc on es guarden els vestits que fan servir els religiosos durant les cerimònies. S'han cremat sobretot mobles de fusta, que han provocat una gran fumera però, segons ha informat Rigol, "el patrimoni de Gaudí s'ha salvat" de les flames. El foc ha provocat molt de fum i ha deixat "bastant malmesa" la cripta, segons ha explicat Rigol, que considera que la sagristia s'haurà de refer. El fum s'ha escampat ràpidament a la nau central del temple, però no hi ha provocat danys.

La presència de nombroses dotacions de bombers i policia, sumada als turistes desallotjats que en aquell moment visitaven el temple i als curiosos que s'hi han aplegat en veure el fum, ha obligat a tallar els carrers al voltant de la basílica. Concretament s'ha tallat la circulació als carrers Sardenya, Marina i Provença. Segons informa l'Ajuntament de Barcelona, fins a la Sagrada Família s'hi han desplaçat 9 vehicles dels Bombers de Barcelona, amb una dotació de 26 bombers, i 12 equips de la Guàrdia Urbana.

El candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, també s'ha desplaçat fins al lloc dels fets i ha lamentat l'agressió contra un edifici tan "emblemàtic" de la ciutat de Barcelona. Trias ha explicat que les institucions estan "obligades a vigilar" un patrimoni tan valuós, "cosa que no vol dir que s'hagi de posar més policia". Trias aposta per "trobar l'equilibri entre la seguretat i la discreció".

stats