SOCIETAT

La major part del foc del Baix Empordà ja està encerclat

El vent ha donat una treva però les properes dues hores són bàsiques perquè podria incrementar. Els Bombers es concentren ara en el flanc de Flaçà i Foixà

Jordi Carreras / Laura Diaz-Roig

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler ha explicat aquest dimarts que els Bombers es concentren durant el migdia a la zona de Flaçà i Foixà per intentar controlar l'incendi que afecta el Baix Empordà des d'aquest dilluns al vespre. "Tres quartes parts del foc estan encerclades, però encara falta aquest flanc", ha matisat.

La tramuntana ha donat una treva al foc -que afecta un perímetre de 869 hectàrees- però les properes dues o tres hores seran clau, ja que és "altament provable" que el vent incrementi. El centre de comandament dels Bombers es traslladarà aquesta tarda a la Pera, per estar més propers a la zona més conflictiva.

Al foc hi treballen cinc mitjans aeris de la Generalitat i dos del Ministeri d'Agricultura, a més d'una seixantena de dotacions terrestres. Aquesta tarda està previst obrir l'aeroport d'Empuriabrava per reduir el temps entre càrrega i descàrrega d'aigua.

De les 869 hectàrees afectades, unes 310 són forestals i unes 430 agrícoles. D'aquestes últimes, se n'haurien cremat un 30%.

Poc després de les 12 del matí, el conseller s'ha reunit amb els 13 alcaldes dels municipis afectats per explicar la situació i atendre les seves preocupacions.

A hores d'ara ja no hi ha veïns confinats, tot i que el conseller ha demanat que s'atenguin les ordres de les autoritats locals i que s'evitin desplaçaments gratuïts. Unes 18 persones han passat la nit al pavelló de Sant Jordi Desvalls. En total, una cinquantena de persones van haver de ser evacuades ahir a la nit, però la majoria van anar a casa de familiars.

El transport escolar ha quedat aturat aquest matí. "No estem en condicions de saber que farem demà", ha dit el conseller.

Uns 300 veïns de Valopriu i Garrigoles estan sense llum, tot i que es preveu que el problema quedi solucionat en un parell d'hores.

Espadaler ha demanat "màxima prudència" ja que es tracta d'una setmana complicada des del punt de vista del risc d'incendis a tot Catalunya, a causa de l'extrema sequera i el fort vent.

El foc es va declarar cap a dos quarts de set del vespre de dilluns en una zona situada entre els pobles de Vilopriu i Camallera, a tocar de la carretera GIV-6231, a l'altura del quilòmetre 2, per causes que de moment es desconeixen. 

Talls viaris

La GI-642 a la Pera, la GIV-6232 a Vilopriu i la GI-634 a Colomer.

Danys

Les flames han afectat diverses propietats particulars a Colomers i a Foixà. Els danys encara no s'han pogut avaluar però es té constància de pallisses, graners i pallers cremats, així com d'elements estructurals d'algunes cases. Com a mesura preventiva, dues terceres parts dels veïns de Colomers han evacuat la localitat.

Massissos tancats i transport escolar tancat

S'ha decidit tancar a partir d'aquest dimarts els massissos de les Gavarres i Cadiretes-l'Ardenya. Igualment, s'ha decidit suspendre per a la jornada d'avui el transport escolar al Baix Empordà, i es fa una crida a la precaució donades les condicions climatològiques i l'alt risc d'incendi forestal.