En una setmana Catalunya ha patit 728 incendis

Buch avisa dels perills d'una nova onada de calor: "S'ha assecat el que ja estava molt sec"

Feia dues dècades que Catalunya no passava per una situació de risc extrem com la d'aquesta última setmana, amb temperatures per sobre dels 41 graus en gairebé tot el territori i uns boscos mancats de pluja. Entre la revetlla de Sant Joan i el 30 de juny, hi ha hagut 728 incendis, comptant el de la Ribera d'Ebre, que finalment ha cremat 5.050 hectàrees i que s'espera que es pugui extingir en les properes hores. Tot i així, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha fet una crida a extremar la prudència, tenint en compte que a finals de setmana està previst que els termòmetres es tornin a enfilar. "S'ha assecat el que ja estava sec", ha explicat Buch, que ha alertat que "tenim molts números que ens trobem amb nous incendis" en els pròxims dies.

En nombre d'hectàrees afectades, l'incendi de Ribera d'Ebre es queda per sota d'altres focs registrats els últims anys, però segons els Bombers la situació de risc extrem que travessa Catalunya per les altes temperatures i la manca de pluges dels últims mesos és de les pitjors de les últimes dues dècades. "En qualsevol moment podem fer el salt a un foc que es converteixi en un gran incendi forestal com el de la Ribera d'Ebre", alertava el cap de la sala de control dels Bombers de la Generalitat, Jordi Bosch.

Bosch recordava que el foc de Vinebre i la Torre de l'Espanyol ha obligat a mobilitzar la totalitat de la plantilla, a utilitzar tots els mitjans disponibles i fins i tot a demanar ajuda a altres cossos de fora de Catalunya. Buch ha admès que falten recursos, però ha assegurat que hi ha "capacitat per afrontar les emergències". Un dels perills és la simultaneïtat d'incendis. Durant els cinc dies que el foc de la Ribera d'Ebre ha estat fora de control, els Bombers han hagut de lluitat contra onze incendis més, no de tanta envergadura com el de Vinebre i la Torre de l'Espanyol, però sí importants. 

Un operatiu d'èxit

Segons el cap de la sala de control dels Bombers, la reacció del cos davant de l'incendi de la Ribera d'Ebre demostra que s'ha guanyat "en coordinació, capacitat d'anàlisi i eficiència", respecte a d'altres grans incendis que s'han registrat a Catalunya els últims anys. Bosch ha explicat que els efectius desplegats al terreny "han tingut el control des del minut zero fins al final sobre què era el que el foc volia fer".

Buch ha volgut avisar que si bé aquest gran incendi ja està controlat "el país continua en alerta" per altres possibles focs similars. Per això ha fet una crida a la "conscienciació" de la població. "Cal vetllar pels boscos i per l'autoprotecció", ha recomanat. 

Passat l'últim episodi de calor, el departament ha autoritzat la sega –que es va restringir totalment durant el dia del pic de calor i que progressivament es va tornar a permetre–. Els Agents Rurals supervisen les tasques dels agricultors –ahir una vintena d'unitats vigilaven les zones de conreu– i el seu cap, Antoni Mur, ha explicat que si es confirma el nou episodi de calor s'afegiran "restriccions" a les activitats dels pagesos. 

Catalunya ha d’assumir que cremarà

Més continguts de