Societat 16/03/2012

El jutge deixa en llibertat provisional el "piròman" de Vilopriu

L'advocat de la defensa, Gregori Martínez, creu que tots els indicis són "molt febles". Es sospita que podria ser el responsable de 173 incendis des del 1991, entre els quals els tres últims focs que han tingut lloc als municipis de Vilopriu i Gaüses, al Baix Empordà

Acn
2 min
Un agent rural inspeccionant una part de la zona cremada a Vilopriu

VilopriuLlibertat provisional sense cap mesura cautelar per al presumpte "piròman" de Vilopriu (Baix Empordà).

Joan P. F. de 63 anys i veí de Sant Jordi Desvalls (Gironès) ha passat aquest divendres a disposició judicial a la Bisbal d'Empordà. L'home, que es va negar a declarar davant els Mossos d'Esquadra, sí que ho ha fet davant del jutge i ha assegurat que freqüenta sovint la zona dels incendis però que no té res a veure amb els focs.

Els Mossos el van detenir aquest dimecres com a suposat autor de quatre incendis, un d'ells conat. "És un amant del bosc, l'últim que se li ocorreria és calar-hi foc", ha afirmat l'advocat, Gregori Martínez, que creu que els indicis que de moment hi ha contra el detingut són "molt febles".

Tant la policia com els agents rurals sospiten que el piròman és al darrere d'una multitud d'incendis que s'han declarat a la zona en els darrers anys.

Des del 1991, només als boscos d'aquest municipi s'han declarat 190 focs forestals, dels quals 173 han estat intencionats. Per això, els agents continuen resseguint tot l'historial per veure si poden imputar més incendis a Juan P. F., de 63 anys. L'home, veí de Sant Jordi Desvalls (Gironès), va ser detingut dimecres al bar del poble.

Quatre incendis en poques hores

Se'l relaciona amb quatre incendis –un d'ells conat– que es van declarar amb només tres hores de diferència la nit del 9 de març, i que van cremar uns 500 metres quadrats. En total, tots aquests focs van cremar una superfície de 500 metres quadrats, i la ràpida actuació dels Bombers va fer que no anessin a més. Els diferents focus es van declarar amb només tres hores de diferència (entre les nou i les dotze de la nit), justament quan nombrosos efectius dels Bombers es trobaven desplaçats a l'incendi de l'Ardenya, que a aquella hora cremava amb virulència.

Els Mossos d'Esquadra tenen diversos indicis per imputar a Juan P. F. els diferents focs que divendres van cremar a Vilopriu. D'entrada, perquè agents desplaçats a la zona, en plena matinada, es van creuar amb el seu tot terreny de color vermell, poca estona abans que es declarés un dels focs.

stats