Societat 19/05/2014

Les indústries catalanes van reduir el 2012 un 7,42% les emissions de CO² per la crisi

Les espanyoles es van mantenir al nivell del 2011, mentre que el país que més contamina proporcionalment és Qatar

Acn
3 min
Barcelona durant l'últim episodi d'alta contaminació / FRANCESC MELCIÓN

BarcelonaLes indústries catalanes subjectes a la directiva europea que regula el dret d'emissions de CO² van reduir el 2012 un 7,42% les seves emissions respecte el 2011. Així ho recull el 5è Anàlisi de Dades d'Emissions de CO² a Espanya, realitzat per la Fundació Empresa i Clima en base als compromisos adquirits en el Protocol de Kyoto.

Segons l'estudi, la davallada és el resultat del tancament i la menor activitat en la indústria dels processos de cogeneració, de generació elèctrica dels cicles combinats i de les cimenteres. Espanya va mantenir les emissions respecte el 2011.L'autor de l'estudi, Arturo de las Heras, ha conclòs que les emissions al món augmenten en els països entre vies de desenvolupament.

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Enric Llebot, ha presentat aquest anàlisi de dades, un estudi que analitza el nivell d'emissions de les indústries subjectes a la directiva europea i que enguany també analitza i fa balanç de l'evolució d'aquestes des del 2008, després dels compromisos assumits pels països participants en el Protocol de Kyoto.

Catalunya

Les indústries més significatives a Catalunya en nombre d'instal·lacions són la combustió, la indústria del totxo (75 fàbriques), la indústria del paper (28) i la pasta (24). Aquestes representen el 81% de totes les instal·lacions del territori. Durant l'any 2012, el 82% d'aquestes van emetre per sota dels seus drets assignats i només un 18% va sobrepassar els límits de CO² permesos, segons dades de l'informe.

Cal tenir en compte que les indústries catalanes representen el 34% de les fonts de CO², mentre que la resta, aproximadament el 65%, són emissions difuses que no han estat analitzades en aquest estudi.

L'estudi constata també que Catalunya va ser un dels territoris de l'Estat que durant el mateix any va reduir més les emissions de CO². Així, aquesta va representar el 10% de les emissions de tot l'Estat subjectes a directiva, situant-se en tercer lloc, per darrere d'Andalusia i Astúries.

Tanmateix, l'autor de l'informe ha constatat que gran part d'aquesta davallada es pot atribuir al tancament d'instal·lacions i a la menor activitat de moltes fàbriques que han notat la crisi. Així, De las Heras ha remarcat que caldrà veure si quan el país surti de la crisi les empreses "han fet els deures" i amb millors i noves tecnologies aconseguiran no augmentar les emissions de CO².

A nivell espanyol, De las Heras ha informat que les emissions de CO² es van mantenir l'any 2012 respecte el 2011. Segons l'informe, aquesta baixada també es podria explicar per la menor activitat de la indústria dels processos de cogeneració, de generació elèctrica dels cicles combinats i de les cimenteres, igual que a Catalunya. Les emissions per càpita a Espanya l'any 2012 se situen en 7,5 tones per persona i any, similar als nivells europeus.

Incrementen les emissions entre els països en vies de desenvolupament

Una de les conclusions globals de l'estudi és que les emissions en el món segueixen augmentant entre els països en vies de desenvolupament i només en les àrees geogràfiques compromeses amb el Protocol de Kyoto s'estan reduint les seves emissions.

Així, per exemple, en països com la Xina, les emissions continuen augmentant "molt significativament". De fet, des del 1990 i fins el 2011 aquest país asiàtic va augmentar les seves emissions en un 251% . L'any 2011, els EUA i la Xina representaven conjuntament el 42,2% de les emissions del món. I afegint Rússia, la Índia i el Japó, sumen el 57% de les emissions globals. Tanmateix, el país del món amb majors emissions per càpita l'any 2011 va ser Qatar, amb 38 tones per persona i any.

Pel que fa a Europa, l'any 2012 es van produir un descens de l'1,96% en les emissions de CO² respecte el 2011. Bulgària va ser el país amb un major creixement de les emissions, tot i que Turquia també destaca pels seus increments. A l'altra banda de la moneda hi ha Finlàndia, amb un 10% de reducció de les seves emissions. Tanmateix, i malgrat els increments de determinats països, Alemanya continua sent el territori que més CO² emet d'Europa, situant-se en el sisè lloc del món.

stats