Un infermer que va atendre Ester Quintana diu que hi va haver més ferits per bala de goma el 14-N

El sanitari ha assegurat davant el jutge que distingeix perfectament aquestes ferides de les dels projectils viscoelàstics

Un infermer de l'ambulància que va atendre Ester Quintana després de resultar ferida durant la manifestació per la vaga general del 14 de novembre del 2011 ha explicat aquest dilluns al jutge que aquell dia els serveis mèdics van atendre altres persones amb lesions per pilotes de goma. Segons han informat fonts judicials, així ho ha declarat avui un infermer del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) davant el titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, que investiga les lesions sofertes per la manifestant, que manté que va perdre l'ull en rebre l'impacte d'una pilota de goma.

Encara que els informes forenses sobre les ferides de Quintana indiquen que són compatibles amb les ferides causades per una pilota de goma, Interior ha negat sempre que durant tota la jornada del 14-N s'utilitzés aquest tipus de material antiavalots a Barcelona, l'ús del qual requereix l'autorització del director de la policia.

L'infermer, no obstant això, ha assegurat que els serveis mèdics van atendre a Barcelona altres casos de ferits per pilotes de goma, un artefacte que ha dit distingir perfectament dels projectils viscoelàstics de precisió, que Interior admet que sí que es van disparar.

Aquest sanitari que va atendre Ester Quintana i que assegura que té experiència en almenys un altre cas de ferides per pilotes de goma, ha afirmat al jutge que el tipus de lesió que presentava la manifestant no és similar a la produïda per aquest tipus d'artefacte. Segons l'infermer, el testimoni del qual ha estat proposat per la defensa dels mossos imputats, en els casos d'impactes per pilota de goma l'ull acostuma a desprendre's de la còrnia cap enfora, i aquesta no era la situació de Quintana, encara que la ferida de la manifestant era profunda i neta.

El testimoni, malgrat tot, ha corroborat avui la versió que sempre ha donat Ester Quintana sobre les circumstàncies en què va resultar ferida, en ratificar que la manifestant travessava el passeig de Gràcia de Barcelona quan va girar el cap per mirar enrere i, llavors, va rebre l'impacte a l'ull.

També han declarat avui davant el jutge com a testimonis, proposats per la defensa, el conductor i un ajudant sanitari de l'ambulància que va atendre Quintana, que no han pogut aportar cap dada per a l'aclariment dels fets, atès que asseguren que no van veure la manifestant ferida. Segons han informat fonts judicials, la policia catalana ha aportat ara al jutge l'escopeta que va poder ferir Ester Quintana, tal com els va requerir el magistrat per encarregar a la Guàrdia Civil un informe sobre les característiques tècniques de l'arma.

Per la seva banda, l'acusació particular exercida per la manifestant ha presentat al jutge una nova gravació sobre els moviments dels furgons antiavalots que integraven la unitat que el magistrat sospita que va disparar la pilota de goma que va segar el nervi òptic d'Ester Quintana.

Aquesta gravació, segons l'acusació particular, representada per l'advocada Laia Serra, pretén demostrar que els mossos de la unitat que va operar a prop de la manifestant -de la qual estan imputats un sotsinspector i un escopeter- van mentir sobre l'ordre en el qual es desplaçaven els tres furgons que componien el dispositiu. Laia Serra vol plantejar al jutge un nou examen forense de les ferides sofertes per Quintana, amb la finalitat de demostrar que són de més abast que les d'altres casos de pilotes de goma.

També ha demanat que uneixi a la causa l'exposició que va fer l'oftalmòloga Estrella Fernández a la comissió d'investigació del Parlament sobre les pilotes de goma, que va definir les lesions causades per aquest artefacte com a "ferides de guerra".