Publicitat
Publicitat

SANITAT

Des d'infermeria diuen que hi ha espai per a tothom

Els metges alerten de l'excés de competències mèdiques d'infermeria

El sindicat Metges de Catalunya (MC), majoritari en la sanitat catalana, ha instat els col·legis professionals a actuar contra l'assignació de competències mèdiques a infermeria que, segons la seva opinió, promou l'administració

Metges de Catalunya denuncia la "perversió" del programa informàtic e-CAP que fan servir els professionals de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) per gestionar històries clíniques electròniques.

El sistema, assenyala el sindicat en un comunicat, "permet suplantar la identitat del doctor i diagnosticar mitjançant un simple qüestionari, tramitar derivacions a especialistes o fer prescripcions farmacològiques sense que el facultatiu ho hagi autoritzat".

"Qualsevol error en la gestió d'aquests processos podria comportar responsabilitats jurídiques imputables al doctor que desconeix l'assistència efectuada en nom seu", destaca el sindicat.

Davant aquesta situació, MC ha enviat una missiva als presidents dels col·legis oficials de metges de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona en la qual els insta a exigir al departament de Salut el compliment de la llei d'ordenació de les professions sanitàries (LOPS) del 2003, que estableix els processos assistencials que un facultatiu pot delegar a infermeria.

MC puntualitza que no es tracta de qüestionar la tasca que fan ni negar la necessària coordinació entre els diversos professionals sanitaris, i subratlla que les competències de la infermeria poden tenir més recorregut sense que això suposi una invasió de l'acte mèdic.

Infermeria respon

En resposta a la carta de MC, el Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona (COIB) ha apel·lat avui al diàleg dels professionals i a no confondre la ciutadania.

En un comunicat, el COIB assegura que el seu àmbit és "prou ampli perquè no entri en conflicte amb les tasques dels metges ".

El COIB opina que són els col·legis professionals i no l'administració els que han de regular les competències de cadascun dels col·lectius de l'atenció sanitària.

Sobre el sistema informàtic e-CAP, el COIB aposta per revisar-lo per evitar que els professionals d'infermeria hagin de treballar en nom del doctor per executar ordres que ell els ha delegat, encara que deixa clar que en cap cas actuen sense el consentiment del facultatiu.

Més continguts de