SOCIETAT
Societat 04/02/2013

Un estudi revela falta d'informació mèdica davant l'angoixa d'un càncer

Un estudi promogut per la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA) ha revelat que la informació i la comunicació mèdica que reben moltes dones afectades per càncer de mama a vegades no està a l'altura de l'angoixa que aquesta malaltia genera en les pacients

Efe
2 min
La Generalitat assegura que la investigació en càncer es manté tot i les retallades i "és una línia vermella que no es creuarà".

BarcelonaL'estudi, titulat 'Necessitats d'informació en el càncer de mama i d'atenció a la supervivència', ha estat presentat avui al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i també posa en relleu la necessitat de desenvolupar models d'atenció que tinguin "més capacitat de resposta davant la diversitat de necessitats de les supervivents".

Les afectades per càncer de mama poden tenir altres problemes associats com osteoporosi, limfedema, problemes sexuals, d'autoimatge o aspectes emocionals, que queden en un segon pla perquè l'atenció se centra en el risc de recurrència o en l'aparició de segones neoplàsies, mentre que la preocupació de la dona s'amplia a tots els altres efectes adversos.

La investigació, que té per objectiu conèixer les necessitats d'informació en el procés assistencial i d'atenció en la supervivència en el càncer de mama, conclou que molts processos presenten deficiències en quantitat i qualitat d'informació a les pacients, així com en l'anticipació i integració d'aquesta. "És tan fort el cop, que crec que després vam estar el meu marit i jo dues hores passejant per la ciutat sense parlar. Només podíem caminar, no podíem digerir-ho", és el testimoni d'una dona recollit en l'estudi, que recorda que cada any es diagnostiquen a Espanya 26.000 nous casos de càncer de mama.

Segons han explicat els investigadors Tàrsila Ferro i Joan Prades, coordinadors de l'estudi, "la informació, clara en les seves formes i continguts, i una comunicació a l'altura de l'angoixa que pot patir-se, constitueixen un factor evident de bona o mala qualitat assistencial".

"Es tracta d'un estudi qualitatiu en el qual les mateixes dones -pertanyents a les associacions de FECMA de 13 comunitats autònomes- han expressat les seves necessitats i que està en línia amb la recomanació de l'Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut de desenvolupar estudis i estratègies per millorar la qualitat de vida dels pacients tractats de càncer", ha explicat la presidenta de FECMA, Roswitha Britz.

La investigació, realitzada per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i la Universitat de Barcelona, i desenvolupada en el marc del Pla Director d'Oncologia de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Pfizer, conclou que molts processos presenten deficiències en quantitat i qualitat d'informació a les pacients. "Aquest treball amb les dones ens ha permès reafirmar que proporcionar informació adequada i educació sanitària amb antelació és un element clau per incrementar la participació activa i la capacitació de les pacients en la seva atenció i per millorar la vivència", ha apuntat Tàrsila Ferro.

Un exemple concret de "necessitat d'informació" és el temps que transcorre entre la sospita de càncer de mama i la confirmació diagnòstica, que, segons la investigació, és un període de vulnerabilitat per a les dones, molt sensibles a una gestió poc diligent i caracteritzada per una espera no informada. Per això, una de les recomanacions de l'estudi és establir circuits preferents en el sistema sanitari per a la derivació de sospites de càncer: un procés estructurat i àgil en el temps, a la vegada que una espera informada per a totes les pacients.

L'estudi també ha revelat que el temps que transcorre des de la finalització del tractament fins a la primera visita de seguiment és una etapa de transició molt rellevant, que no és percebuda com a tal: por, inseguretat i desemparament són els sentiments més freqüents en aquesta etapa.

stats