Un error informàtic pot haver causat fins a 270 morts prematures per càncer de mama al Regne Unit

Les dones de 68 a 71 anys no van ser advertides de la prova periòdica obligatòria durant una dècada

Nou escàndol públic de la sanitat al Regne Unit. Un error informàtic que ha passat inadvertit durant pràcticament una dècada hauria causat entre 135 i 270 morts prematures per càncer de mama. La dada l'ha revelada aquest dimecres el ministre de Sanitat del govern de Theresa May, Jeremy Hunt, que ha hagut de donar explicacions al Parlament, admetent l'errada del sistema.

Hunt ha demanat disculpes, alhora que atribuïa la causa del desastre al mal funcionament d'un algoritme. Per aquesta raó, des del 2009 i fins als primers mesos d'aquest 2018, 450.000 dones d'entre 68 i 71 anys no van rebre la citació per fer-se les proves periòdiques –es fan cada tres anys, a partir dels 50– per detectar la possible presència de tumors cancerosos als pits. 

La notícia, que ha causat una gran consternació al país, ja que plou sobre mullat en una sanitat pública sotmesa a una falta de finançament endèmica des del 2010, ha estat durant tot aquest dijous present en els principals informatius de la televisió matinal. Els testimonis d'afectades i d'afectats no han deixat de multiplicar-se, amb especial rellevància en el programa de la BBC 'Victoria Derbyshire Show', presentat per la popular periodista que dona nom a l'espai, que va ser víctima d'un càncer de pit fa tres anys.   

El govern ha promès que en els pròxims sis mesos es faran les proves a les 305.000 dones que ja se les haurien d'haver fet i que encara es considera que formen part d'un grup d'alt risc, de fins als 70 anys. El problema a què s'enfronta ara la sanitat pública és la necessitat d'atendre un volum sobrevingut de feina sense ni els mitjans ni els especialistes per cobrir la necessitat. En qualsevol cas, abans de finals de maig tot aquest col·lectiu de dones han de rebre una carta amb una data per fer-se la prova. 

El diputat laborista Jon Ashworth ha assegurat aquest dijous que els errors en la detecció del càncer de mama "afegeixen una pressió addicional" al sistema públic de salut, "ja en hores baixes". I ha afegit: "Ara hauríem de reclutar més personal estranger per solucionar el problema". En aquest sentit, però, dilluns es va saber que la primera ministra, Theresa May, va vetar la demanda de diferents departaments, entre d'altres el de Sanitat, per afavorir la concessió de visats professionals perquè més cirurgians i personal sanitari pogués treballar al Regne Unit.

Ashworth ha assenyalat una dada fonamental que ha passat del tot desapercebuda per als responsables sanitaris. L'any 2008-09, el percentatge de persones que es feien mamografies en relació amb la població en edat de fer-se-les obligatòriament era del 74%. En el període 2016-17, el percentatge havia baixat al 71%. Tenint en compte el progressiu envelliment de la població del país, amb més dones que homes, les xifres s'haurien d'haver mantingut o haurien d'haver experimentat un lleuger augment a l'alça. Ningú, però, va detectar res ni va considerar que la caiguda fos important.

La multiplicació d'organismes públics, semipúblics i privats implicats en la gestió de la sanitat al Regne Unit pot haver tingut una influència decisiva en el fet que ningú s'hagi pres la molèstia d'analitzar les dades amb més cura.

La notícia difosa pel ministre ha provocat durant aquest dijous una allau de trucades al número d'emergència que el departament ha posat en servei per atendre totes aquelles dones que creguin que han estat afectades per l'error. En les primeres vuit hores des que ha entrat en servei aquest matí, ja s'han rebut més de 5.000 trucades. Les organitzacions sense ànim de lucre que combaten el càncer de mama també han rebut un gran nombre de consultes.

El nou escàndol sanitari té lloc pocs dies després que a Irlanda del Nord el departament de Salut tornés a cridar 2.500 pacients després d'una investigació feta sobre els treball d'un especialista en neurologia, els mètodes del qual han sigut molt criticats pel Royal College of Physicians.

Més continguts de