Els ingressats a l'UCI baixen de 500 per primer cop des del 13 de gener

David Simó Nebot
3 min
Imatge d'una UCI a l'Hospital Germans Trias de Badalona.

BarcelonaEl nombre d'ingressats a les UCI a causa del covid-19 ha baixat dels 500 a Catalunya per primer cop des del 13 de gener passat, una xifra que confirma el descens lent però sostingut de la pressió assistencial en aquesta tercera onada de la pandèmia. En concret ara hi ha 497 ingressats a les UCI, deu menys que divendres passat. Es tracta de la mateixa xifra que hi havia el 13 de gener, quan tot just s'estava al mig d'una pujada que va arribar al pic l'1 de febrer amb 731 ingressats. En canvi, ara hi ha 1.640 ingressats, 64 més que divendres. Tot i això, aquesta xifra és menys de la meitat de les 3.399 persones hospitalitzades que hi havia el 26 de gener.

D'altra banda, la velocitat de propagació del covid-19 a Catalunya, l'Rt, es manté a 0,93 i el risc de rebrot baixa 5 punts, fins a 211, segons el Govern. Ahir es van confirmar 945 nous casos, que fan pujar el total a 524.871, i 12 noves morts, amb un total de 20.850.

Estudi de la UPC

Aquesta xifra, la de la mortalitat, serà la que baixarà de manera més dràstica quan s’hagi pogut vacunar la població més gran de 80 anys. Segons va explicar ahir Clara Prats, investigadora de models matemàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i una de les integrants del grup d'investigació Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC), a principis de maig la reducció de la mortalitat a Espanya serà d’almenys el 60%. I a final de mes, si s’han vacunat els més grans de 70 anys, podria arribar als 80%. Aquestes xifres encara podrien ser millors si arriben més vacunes de les previstes. "Ara veiem el resultat de l'estratègia de començar a vacunar els més vulnerables", ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Ja ho vam veure a les residències, i ara progressivament ho anirem veient en la franja de més de 80 anys", ha continuat, abans de recordar que dos de cada tres morts per covid-19 la passada tardor tenien més de 80 anys.

L’efecte en les hospitalitzacions, però, trigarà més. "Quan tinguem vacunats el més grans de 80 anys només hauran caigut les UCI en un 20% perquè aquesta és una població que no arriba a passar per les UCI. Per notar una reducció important a les UCI haurem de vacunar els de més de 60 anys, i quan ho fem sí que notarem una caiguda del 60%, i encara més gran quan arriben als de més de 50", va afegir Prats en referència a l’estudi que el BIOCOMSC va enviar divendres a la UE. 

Millora a tot Espanya

En l'àmbit de tot l'Estat, el ministeri de Sanitat ha notificat un total d'11.958 contagis i 298 morts durant el cap de setmana. La notícia positiva és la caiguda constant de la incidència per 100.000 habitants a 14 dies, que ja és de 142, tot i que encara se situa per sobre del límit de control. En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit en roda de premsa que "el que podem esperar ara és un descens lent, amb ondulacions, dels contagis". "És poc probable que hi hagi increments en alguna comunitat autònoma", ha reblat Simón. "Això, però, dependrà del ritme de vacunació i del compliment de les mesures de protecció", ha explicat. Simón ha alertat que el fet que s'estiguin relaxant les restriccions en alguns llocs a causa de la millora de les xifres obliga a "aplicar les mesures d'autoprotecció encara millor".

Fernando Simón ha confirmat que el ministeri està intentant pactar un mínim comú denominador per a totes les comunitats autònomes de cara a la Setmana Santa. "Hi ha d'haver una base mínima per a períodes d'alt risc com el pont de Sant Josep i la Setmana Santa", ha avisat. Sanitat, de fet, no vol que es pugui viatjar entre comunitats per Setmana Santa, una mesura a la qual s'oposa amb força la Comunitat de Madrid. Sobre les polèmiques declaracions que va fer ara fa un any, quan va dir que recomanaria al seu fill que anés a les manifestacions del 8-M, Simón ha dit: "Potser vaig ser imprudent afirmant que li recomanaria al meu fill l'any passat, però tinc tres fills grans i intel·ligents i no tinc cap necessitat de dir-los el que poden fer i el que no". I ha insistit que les administracions no han d'afavorir la celebració d'actes massius en plena pandèmia.

stats