Ensenyament
Societat 18/01/2012

Els instituts del País Valencià llencen un ultimàtum a Fabra perquè pagui les despeses de funcionament

El deute de la conselleria d'Educació als centres d'ensenyament de secundària comença afectar els subministraments de llum, calefacció o internet a molts instituts

Acn
2 min

BarcelonaEls directors dels centres d'ensenyament de secundària del País Valencià han anunciat mobilitzacions si abans de dimarts la conselleria d'Educació no abona el deute per a les despeses corrents del tercer i quart quadrimestre de 2011. Així ho ha indicat en declaracions a l'ACN el president de l'Associació de Directors de Secundària del País Valencià, Vicent Baggetto, que ha qualificat la situació de "dramàtica".

Baggetto ha indicat que la decisió ha estat presa a l'assemblea d'aquest dimarts. El president estima el deute en uns 32 milions i lamenta que s'hagin produït talls de subministrament de llum com el que dimarts va afectar l'IES Jorge Juan d'Alacant o problemes de calefacció a molts centres.

En opinió de Baggetto el tall de subministrament elèctric per impagament que durant unes hores va patir l'IES Jorge Juan és tan sols la punta de l'iceberg de la situació que viuen molts instituts valencians. Baggetto ha relatat problemes de calefacció, de telèfon, d'internet, aigua, de reposició del material fungible o fotocopiadores. El deute del govern valencià impedeix fer front a les factures, segons assenyala.

El president de l'Associació de Directors dels Centres d'Ensenyament de Secundària ha recordat que durant el mes de desembre la conselleria d'Educació va traslladar-los la promesa de posar-se al corrent dels pagaments abans de finals de 2011. Baggetto ha indicat que com que això no ha estat possible, la nova consellera, Maria José Català, va assegurar aquest dilluns que abans del divendres 20 de gener es faria front als impagaments, que els directors estimen en 32 milions d'euros.

El representant dels directors dels instituts valencians considera molt elevat el deute i avança que si no es fa front a "la pràctica totalitat" dels impagaments hi haurà una concentració aquest dimarts i s'anunciaran noves mobilitzacions.

Fred a les aules

Una fotografia enviada per un alumne de l'IES Vila-Roja d'Almassora mostrant com els companys es protegien del fred amb mantes per la manca de calefacció ha provocat la polèmica i ha servit per denunciar una situació que pateixen molts centres. La direcció de l'institut va expulsar l'alumne per desprestigiar la imatge del centre, tot i que ja ha estat readmès a l'espera d'estudiar si pot penalitzar-lo.

A la xarxa, però, les reaccions sobre aquesta foto han corregut com la pólvora i ja s'ha creat un tema a Twitter que sota el nom #Fabratincfred vol elaborar un "mapa del fred" als instituts valencians, com informa la coalició Compromís, impulsora de la iniciativa.

Pel moment, fins a 17 centres educatius s'han inscrit en aquest mapa que marca amb el símbol de la neu tots els municipis on hi ha un institut amb problemes de calefacció per impagament. Els diputats de la formació també han registrat una pregunta a les Corts Valencianes sobre la situació de l'institut d'Almassora.

stats