Els okupes del Banc Expropiat busquen el seu propietari

Un intent d’'escrache' sense incidents du la protesta dels últims dies al passeig de Gràcia

Dues turistes japoneses fotografien amb el mòbil els prop de dos centenars de persones que baixen pel passeig de Gràcia amb màscares de la mateixa cara. Una brasilera pregunta a un periodista qui és aquest Manuel Bravo Solano que surt a la pancarta. Ahir la protesta contra el desallotjament del Banc Expropiat va sortir de la reserva índia, el barri de Gràcia de Barcelona, per anar a buscar el seu arxienemic: el propietari del local que havien ocupat, l’home que els ha desallotjat.

Dues pancartes amb els eslògans “Bravo Solano, especulador” i “Bravo Solano, fora del barri” obren la protesta. Totes dues amb un dibuix amb la cara de l’empresari, la mateixa amb què s’han fet les màscares que tapen la cara de tots els manifestants. Una activista reparteix octavilles que, en una banda, tenen un bitllet de dòlar amb el rostre de Bravo, i, en l’altra, el manifest de la protesta. “Manuel Bravo Solano forma part d’una classe de personatges que en els últims anys està envaint el barri de Gràcia, barri de moda en aquesta Barcelona malvenuda al turisme en què especuladors sense escrúpols compren locals o edificis”, diu el text.

Ahir els del Banc Expropiat no van trobar el responsable de la seva sortida del local, tot i que van arribar a l’edifici on hi ha l’oficina d’Antartic Vintage, l’empresa que va comprar el local del Banc Expropiat a l’antiga Caixa Tarragona. A la cinquena planta del número 55 –el bloc que hi ha sobre el Boulevard Rosa– hi ha una oficina sense cap cartell. Allà hi ha domiciliades Antartic Vintage, de la qual Bravo és l’apoderat, i cinc empreses més, de les quals aquest empresari és també apoderat o administrador. Tot i que no hi ha cap rètol, un dels porters de la finca va reconèixer abans d’ahir a l’ARA algunes de les empreses que hi estan domiciliades, però assegura que hi va algú molt de tant en tant. “No és un lloc oficial, això”, va dir. De totes maneres, ahir els manifestants no es van poder ni acostar a la cinquena planta. Les portes del Boulevard Rosa i de l’edifici estaven tancades i un dispositiu dels Mossos els impedia el pas. Després de llegir el manifest, els activistes van tornar cap a Gràcia.

"Impresentables!"

Mentre la protesta avançava tornant cap a la reserva, pel megàfon va sonar una versió peculiar del 'hit' estiuenc 'I follow you, deep sea baby': “Tornem a entrar! Amb caputxa o sense el banc es defensa” i “Expropiem-lo, hi ha sang al carrer”, se sent a ritme de pop enganxós. Més turistes fan fotografies. Dos rossos alts es fan una 'selfie' amb les pancartes al fons. No entenen res. Darrere seu un emmascarat pinta en una botiga de Bulgari “Solano culpable”. El dependent de Mango encara està indignat per la mateixa pintada i els cartells amb la cara de l’empresari que li han enganxat a l’aparador. “Impresentables!”, crida. Una botiga de bosses de mà reobre la persiana i l’encarregada es mira l’immens “Pijos” vermell que li tapa l’aparador.

Un dispositiu amb més d’un centenar d’antiavalots flanqueja la manifestació quan remunta el passeig de Gràcia i no la deixa fins al carrer d’Astúries. Però ahir no hi va haver trencadisses ni càrregues. Davant del Banc Expropiat un activista va donar per acabada la protesta: “Tard o d’hora tornarem al Banc, hem canviat el lema de 'resistència' per 'insistència'”. 'In-sis-tèn-ci-a!'”, van cridant els altres.