Societat 20/06/2019

Interior avisa que Sant Joan arriba en el cap de setmana més perillós de l'any

La calor coincidirà amb el fort vent, i el risc d'incendi és altíssim

Efe
2 min
Nit de Sant Joan a Barcelona / PERE VIRGILI

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha advertit avui que la revetlla de Sant Joan coincideix amb el que possiblement serà el cap de setmana més perillós de l'any, amb una alta mobilitat viària, acompanyada d'un risc extrem d'incendi per altes temperatures, fort vent i un descens de la humitat.

En roda de premsa, Buch ha demanat que davant la revetlla de Sant Joan, diumenge que ve, els catalans actuïn amb la màxima responsabilitat i precaució, ja que la situació és "altament complicada": "Estem possiblement davant el cap de setmana més perillós de l'any", ha advertit.

El conseller ha subratllat que la revetlla, considerada la festa de les fogueres i els petards i que marca l'inici de l'estiu, arriba quan els boscos estan en una situació molt complexa, a causa de l'absència de pluges, les altes temperatures, el descens de la humitat i el fort vent que està previst que bufi durant els pròxims dies.

"Un petit incendi provocat per un petard pot acabar causant un gran incendi forestal", ha alertat Buch, després d'apuntar que es reforçarà al llarg dels pròxims dies la vigilància i la presència de bombers als parcs, ja que "tota precaució és poca".

"És una situació altament complicada, no ens la podem jugar", ha advertit.

De fet, per conscienciar els alumnes sobre una actitud responsable en la revetlla de Sant Joan, Protecció Civil ha programat durant les últimes setmanes una representació teatral en diverses escoles que ja han vist uns 2.000 alumnes, amb consells sobre com tirar petards o encendre fogueres sense que hi hagi risc d'accident o de provocar un incendi.

A més, la Generalitat també reforçarà per a aquell dia el servei d'emergències 112, ja que, juntament amb la nit de Cap d'Any, la revetlla de Sant Joan és quan reben més trucades d'alerta al llarg de l'any: en l'edició del 2018 n'hi va haver 4.000.

Paral·lelament, el Servei Català de Trànsit també establirà un dispositiu especial, ja que es preveu la sortida a partir de demà de 510.000 vehicles de l'àrea de Barcelona per passar el pont en zones de muntanya i de platja.

Durant l'operació sortida –i la posterior operació tornada, concentrada dilluns 24 de juny–, els Mossos d'Esquadra establiran 905 controls, 219 dels quals d'alcoholèmia i drogues.

A més, durant la revetlla de Sant Joan es faran 52 controls específics, amb la participació de 297 efectius de trànsit, mentre que agents d'ordre públic i de seguretat ciutadana es desplegaran en punts sensibles amb aglomeracions i per inspeccionar l'activitat en locals d'oci nocturn.

stats