SUCCESSOS

68 interns del CIE de la Zona Franca comencen una vaga de fam

El 40% secunda la protesta

Un total de 68 interns del centre d’internament per a estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona van començar una vaga de fam ahir al migdia, segons han confirmat fonts de la Policia Nacional. Al principi eren 69, però un ja va desistir de continuar-la ahir mateix. El CIE té uns 160 interns, o sigui que la protesta la secundaven ahir aproximadament un 40% del total. Segons fonts policials, no hi ha hagut cap mena d’aldarull, però s’han posat d’acord per negar-se a menjar fins que no els alliberin.

Tots els que secunden la protesta són d’origen algerià, segons la Policia Nacional, i tenen ordre judicial de deportació. Ahir es van saltar els dos àpats principals -el dinar i el sopar- i, per tant, la seva salut per ara no corre perill. Aquesta setmana passada hi va haver alguns avalots al centre, segons les mateixes fonts, quan alguns dels interns en van intentar animar d’altres a amotinar-se per escapar-se del CIE. Segons fonts policials, alguns d’ells serien els mateixos que ara fan la vaga de fam. La policia va reforçar la seguretat del centre, però assegura que no hi va haver aldarulls violents.

Motí i polèmica

La vaga de fam arriba just després del motí al CIE d’Aluche, a Madrid, en què una trentena d’interns es van passar 11 hores al terrat del centre amb pancartes on es podia llegir “llibertat”. Segons la policia, també s’ha fet una vaga de fam al CIE de Madrid, però els implicats van desistir ahir mateix de continuar-la. Una portaveu de l’àrea de Salut, Seguretat i Emergències de l’Ajuntament de Madrid va denunciar l’“opacitat absoluta” de la Delegació del govern espanyol en relació al conflicte. A principis d’octubre 67 persones van fugir del CIE de Sangonera, a Múrcia, després d’un motí amb cinc policies ferits.

El CIE de Barcelona, rebutjat pel Parlament i l’Ajuntament de la ciutat, té un conflicte judicial obert amb el consistori arran de la reobertura, després d’unes obres, al juliol. El govern espanyol el va reobrir tot just l’endemà que l’equip d’Ada Colau ordenés al CIE el cessament de l’activitat. El consistori va donar aquesta ordre argumentant que no té la llicència d’activitat ni s’adequa als requeriments essencials de seguretat per a aquesta mena d’instal·lacions, segons les ordenances municipals. Però, segons el govern espanyol, no els cal cap llicència municipal d’activitat.