CIÈNCIA
Societat 16/05/2013

Clonar humans, un perill a l'abast de l'home? La investigació d'Oregon obre el debat

La comunitat científica destaca la importància de la troballa però també hi ha veus, com la de l'Església catòlica, que qualifiquen la investigació d'''immoral''

Lara Bonilla
2 min

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } La troballa de l'equip de científics d'Oregon, que ha obert la porta a la clonació de cèl·lules mare humanes amb fins terapèutics, ja ha obert també un debat ètic. Els científics destaquen la importància de la clonació de cèl·lules mare, mentre que l'Església catòlica ho considera immoral. La responsable de recerca i desenvolupament del servei de medicina de reproducció de l'Institut Quirón Dexeus, Anna Veiga, destaca la importància de la troballa dels investigadors nord-americans, que, per primer cop han aconseguit cèl·lules mare a partir d'una clonació. "Feia anys que s'anava al darrere d'aconseguir aquest èxit i, tot i que s'havia aconseguit en primats superiors, en humans es resistia".

La seva aplicació és en medicina regenerativa, amb la qual cosa s'obre la porta a tractar qualsevol malaltia degenerativa "en què les cel·lules que deixen de funcionar se substituirien per unes de noves amb la seva funció restaurada", diu Veiga.

En qualsevol cas, nega que l'objectiu sigui la clonació humana, que, a més, prohibeixen tots els països que tenen legislació sobre aquest tema. "Quin sentit tindria clonar humans? Per fer què? Per resoldre problemes d'infertilitat? Les tècniques actuals ja resolen amb èxit la majoria de problemes d'infertilitat", sosté Veiga. I afegeix que no tindria cap sentit clonar persones perquè tampoc "seria la mateixa persona". "No som únicament els nostres gens, estaríem clonant i no obtindríem en absolut la mateixa persona", ha dit Anna Veiga a l'ARA.

P { margin-bottom: 0.21cm; } En la mateixa línia s'expressa, al diari 'El País', l'especialista en reproducció Jorge Cuadros. Assegura que pensar en la clonació humana és "una barbaritat i ciència ficció". "La tècnica és insegura i ineficaç. L'hem provat en animals amb taxes d'èxit de l'1%. Això vol dir que en l'altre 99% hi ha hagut avortaments" i en els pocs en què s'ha aconseguit "tenen malformacions o malalties greus". "Que això passi en humans seria inacceptable", diu Cuadros, membre de la junta directiva de l'Associació per a l'Estudi de la Biologia de la Reproducció (Asebir).

Reaccions de la comunitat catòlica

La investigació nord-americana també ha despertat crítiques i molts dubtes ètics. David King, de la campanya Human Genetics Alert, demana una legislació internacional que prohibeixi més investigacions d'aquest tipus. "És extremadament irresponsable publicar aquesta recerca", ha declarat a la BBC.

La Conferència de Bisbes Catòlics dels Estats Units va dir ahir que la investigació podria ser utilitzada per "aquells que volen produir nens clonats com a 'còpies' d'altres persones". Segons publica 'The New York Times', el cardenal de Boston, Sean O'Malley, va dir que la clonació humana és immoral fins i tot si s'utilitza per a fins terapèutics perquè "tracta els éssers humans com a productes manufacturats per satisfer els desitjos d'altra gent".

"Crear noves vides humanes en el laboratori només per destruir-les és un abús, denunciat fins i tot per aquells que no comparteixen les conviccions de l'Església catòlica", van dir els bisbes nord-americans en un comunicat.

stats