SANITAT
Societat 24/07/2012

Els grups s'insten a fer un exercici de transparència en la comissió d'investigació sobre sanitat

El convergent Lluís Corominas, que ha estat escollit president, anima els diputats a esbrinar els casos puntuals de males pràctiques però també a posar en valor el model sanitari

Acn
4 min
Imatge de la sessió constitutiva de la comissió d'investigació sobre la gestió en l'àmbit sanitari. /ACN

BarcelonaLa comissió d'investigació sobre el sistema sanitari, que pretén aclarir els presumptes casos de males pràctiques coneguts recentment, ha quedat constituïda aquest dimarts al Parlament. Durant la sessió constitutiva, els grups han fet una declaració d'intencions i han explicat els seus objectius. Tots han coincidit en la voluntat de fer un exercici de transparència que vagi "fins al fons" a l'hora d'aclarir els temes que s'acabin tractant. El convergent Lluís Corominas, que ha estat escollit president, ha animat els diputats a esbrinar els casos puntuals de males pràctiques, però els ha demanat també que no deixin de "posar en valor" el model sanitari existent i la feina dels seus professionals.

Durant la sessió constitutiva, el diputat convergent i vicepresident del Parlament, Lluís Corominas, ha estat escollit president -amb els vots favorables de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC, l'abstenció del PPC i el vot en contra de SI-. En les seves primeres paraules, Corominas ha recordat que la situació social i econòmica i el fet de coincidir amb una altra comissió d'investigació, posen aquesta sota l'atenció de l'opinió pública. Una atenció que, segons ha dit, és positiva, però que també posa el sistema sanitari en el punt de mira. Corominas els ha animat a treballar per aclarir els casos puntuals de mala gestió que es puguin haver donat, però també els ha demanat que posin en valor el model sanitari català, que és referent de qualitat a tot el món, així com la tasca dels seus professionals.

En una línia similar, la diputada de CiU Assumpció Laïlla ha recordat l'abstenció del seu grup en la votació per constituir la comissió per "coherència" en assegurar que no volien donar suport a una comissió que podia centrar la investigació en grups que ara estan a l'oposició i perquè creuen que no és ni del tot necessària ni efectiva. Laïlla ha dit que en aquests moments no es poden "permetre posar en qüestió" el model sanitari català "ni ombres de dubte" sobre les persones que estan al capdavant de la seva gestió. A més, ha afegit que el Govern ja està detectant les ineficiències del model i "ja està prenent mesures" per millorar aquesta eficiència i ser el màxim de transparents. La diputada ha esperat que la comissió "no caigui en una lluita pels titulars" i ha recriminat a algun diputat que si veuen algun tipus d'irregularitats qui ho ha de tractar "òbviament" són els jutges i no els diputats en aquesta comissió. Laïlla ha assegurat que CiU treballarà amb "honestedat i seriositat" i "fugint de la demagògia".

Des del PSC, el grup proposant de la comissió, el diputat Jordi Terrades ha recollit el guant i ha assegurat que treballaran seriosament, i que no esperen demagògies. No obstant això, Terrades ha posat de manifest la seva intenció d'anar "al fons dels assumptes" que es tractin a la comissió i ha advertit que no taparan "les irregularitats de ningú si és que s'han produït". Terrades ha reiterat la necessitat de fer un exercici de transparència, i aclarir els suposats casos de males pràctiques. Això, ha dit, ha de servir per analitzar les febleses del sistema que, segons ell, no pot ser posat en qüestió per casos concrets.

Precisament CiU i PSC han estat els partits als quals més ha al·ludit el PPC. La diputada popular Eva Garcia ha demanat a les dues formacions que no propicien "una sociovergència" per tapar possibles casos de corrupció. Garcia ha avisat que actuaran amb responsabilitat, però que exigiran depurar responsabilitats al més alt nivell.

El diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell també ha fixat com a objectiu l'aclariment dels casos coneguts recentment per veure si hi ha hagut apropiació de fons públics, així com esbrinar per què s'han produït i quins mecanismes de control poden haver fallat. Vendrell ha afirmat que el seu grup no pretén jutjar el model, però que aquest no pot ser una excusa per no investigar "a fons". I ha afegit que, tot i que la comissió no és un tribunal i les seves conclusions són polítiques, si es conclou que hi ha responsabilitats civils o penals, s'haurien de posar en coneixement de la fiscalia.

La diputada d'ERC Carme Capdevila ha demanat a la resta de grups "ambició" a l'hora de treballar per esvair dubtes sobre la gestió sanitària. "Volem que es pugui arribar al fons. Si no, no té sentit dedicar hores i hores", ha declarat. L'objectiu final de tot plegat és, segons ha deixat clar, preservar el sistema de salut català. En aquest sentit, ha assenyalat que els ombres de dubte que s'han creat -i sobre les quals no s'ha donat informació suficient, ha afegit- "no han de malmetre el sistema sanitari".

El diputat de C's Jordi Cañas ha considerat pertinent la comissió perquè, segons ha dit, no hi ha "ombres" sobre la gestió del sistema sanitari, sinó "realitats que estan a sobre de la taula" i que s'estan investigant judicialment. En aquest sentit, ha expressat la voluntat del seu partit de posar en qüestió el model sanitari perquè, segons ha argumentat, no té mecanismes de control perquè a alguns partits no els ha interessat que els tingui.

El diputat de SI Uriel Bertran ha afirmat que la feina del seu grup en el marc de la comissió se centrarà en analitzar els contractes de gestió sanitaris, l'externalització de serveis i si això ha suposat un sobrecost, les obres públiques de centres sanitaris i sociosanitaris i els pressupostos d'aquestes obres perquè consideren que "s'han inflat" per a que determinades persones aconseguissin recursos.

Després d'aquesta sessió constitutiva, la comissió tornarà a caminar després de les vacances d'estiu, un cop es reprengui l'activitat parlamentària. Corominas ha proposat als grups que es treballi amb agilitat per tal que en la primera quinzena de setembre queden fixats els temes a tractar, el calendari i les compareixences.

stats