Investiguen una mare per emportar-se la filla durant 11 anys i impedir que el pare la veiés

La dona s'ha presentat als jutjats i ha assegurat que va marxar per protegir la nena

ARA
2 min
Un cotxe dels Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu

BarcelonaUn jutjat de Santa Coloma de Farners investiga una mare per emportar-se la filla fa onze anys i va impedir que el seu pare la veiés durant tot aquest temps. Quan va desaparèixer, la nena tenia 4 anys. La seva mare, que dimecres passat va presentar-se als jutjats de manera voluntària, se la va emportar a un poble d'Extremadura on han viscut tot aquest temps. La dona assegura que ho va fer per protegir la nena. Un temps abans havia denunciat el pare per abusar de la menor. El cas, però, es va acabar arxivant per falta de proves. De moment, segons ha avançat TV3, el jutge que porta el cas arran de la denúncia de desaparició que va presentar el pare, ha decidit retirar el passaport a la mare i a la nena –que ara té 15 anys– i els ha prohibit sortir de Catalunya.

Segons l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el pare no sabia res de la menor des del juny del 2010, quan, segons explica el seu advocat, Ernest Plaja, la mare li va enviar una carta on li deia que la petita estava bé i que ja buscarien la manera que la pogués veure. "Des d'aleshores, el pare no ha sabut si la nena era viva o morta", explica Plaja, que assegura que l'home ha viscut tots aquests anys amb "angoixa".

Procediment previ per abusos sexuals

La mare al·legava que la nena havia tornat en males condicions cada vegada que havia vist el pare i l'havia denunciat per abusos sexuals. "Jo he salvat una vida i ho tornaria a fer. La nena ara està molt bé, és feliç", ha dit la mare en declaracions a TV Costa Brava. Un altre jutjat de Santa Coloma de Farners va investigar els abusos denunciats. Plaja explica que poc després que la dona marxés amb la nena va arxivar el cas. La resolució judicial assegurava, segons l'ACN, que en les declaracions que s'havien pres a la petita i en les exploracions i proves forenses no hi havia "cap indici" d'abusos.

Durant aquests 11 anys, mare i filla han viscut en un poble d'Extremadura, tot i que, segons l'advocat del pare, la nena no ha sigut escolaritzada ni vacunada. Després d'interrogar la mare dimecres, el jutge va demanar a la dona que tornés l'endemà amb la menor. Dijous la filla, que actualment té 15 anys, va explicar al jutjat que tenia "por" del pare, tot i que va accedir a veure'l amb condicions.

Plaja ha assegurat a l'ACN que ara la batalla legal del pare se centrarà en poder veure la filla, de qui legalment té la custòdia des del 2012. Per això ha presentat una reclamació al jutjat perquè la menor –que de moment viu amb la mare a la Selva– visqui amb ell. L'advocat tampoc descarta demanar que la causa, que actualment investiga només un delicte de sostracció de menors, s'ampliï a altres delictes.

stats