Ingressen una menor catalana per 'jugar' a un repte que indueix al suïcidi

La noia, de 15 anys, participava a la 'Balena blava', un joc macabre que consisteix a fer 50 proves en 50 dies, l'última de les quals és suïcidar-se

Es ven com un joc de proves i reptes durant 50 dies que acaba amb el suïcidi del protagonista. El fenomen de la 'Balena blava', que va començar a l'Europa de l'Est i que ha triomfat també a l'Amèrica del Sud, ha arribat ja a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra investiguen si aquesta pràctica és darrere l'intent de suïcidi d'una menor catalana, segons ha pogut confirmar l'ARA.

Es tracta d'una adolescent de 15 anys que està ingressada en una unitat psiquiàtrica d'un hospital de l'àrea metropolitana per evitar que es tregui la vida com a conseqüència de l'experiència, segons ha avançat SER Catalunya. La noia, segons l'emissora, hauria contactat amb algú a través de les xarxes socials que l'hauria introduït en un grup per jugar a la 'Balena blava', un joc macabre que consisteix a fer 50 proves que acaben amb el suïcidi dels participants. S'anomena així per la creença que les balenes blaves s'acosten a les platges per suïcidar-se.

La jove havia d'enviar fotografies per demostrar que anava superant les proves i esborrar les converses. Les primeres proves, que la noia ja hauria superat, eren fer-se ferides al braç o anar a mirar a l'estació com passaven els trens. Així ho havia d'anar fent durant 50 dies –es fa una prova cada dia– fins a fer la definitiva, que segons li va dir el seu interlocutor en el joc seria llançar-se a les vies del tren.

En començar a fer les primeres proves, la noia hauria anat perdent la por de suïcidar-se, i ho va comentar al seu entorn, que hauria acabat contactant amb especialistes per evitar la tragèdia. Els metges van ingressar-la fa pocs dies en un hospital de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Els Mossos han assegurat que és un cas aïllat a Catalunya, però no pas a la resta d'Europa. La BBC ja va informar de la detecció dels primers casos a Rússia. Segons la cadena britànica, en l'últim mig any s'han produït més d'un centenar de morts a tot el món relacionades amb aquest cercle.

En declaracions a 'El món a RAC1', la coordinadora d'hospitalització de salut mental infantil i juvenil de l'Hospital Parc Taulí, Rebeca Garcia, ha explicat que el perfil dels joves a qui aconsegueixen captar aquest tipus de cercles són adolescents "amb baixa autoestima, que estan mancats de reconeixement social" i que, segons Garcia, busquen precisament "sentir-se part d'un grup" en aquestes xarxes. La metgessa ha recomanat als pares que "supervisin el contacte" dels fills amb les xarxes socials.

El suïcidi, juntament amb els accidents de trànsit, són les principals causes de mort entre els adolescents de 15 a 24 anys.