LLENGUA

Envien 24.000 cartes als Reis demanat "poder jugar en català"

Només un 6% de les joguines són en català

La Plataforma per la Llengua celebra la setena Festa pel joc i la joguina en català. Tot i que la situació ha millorat el català segueix infrarepresentat en les joguines

La Plataforma per la Llengua celebra aquesta tarda al Passeig de Sant Joan de Barcelona la setena edició de la Festa per al joc i la joguina en català. Aquesta festa que s'ha celebrat amb èxit de públic, té com a objectiu reivindicar que les joguines que es regalen per Nadal i Reis utilitzin el català. Actualment només ho fan 670 joguines, que representen un 6% del total. L'entitat alerta que les grans cadenes infrarepresenten el català en catàlegs i prestatgeries.

Segons dades de la Plataforma per la Llengua, els últims anys hi ha hagut una evolució lenta però positiva. S'ha passat del 4,8% de fa tres anys al 6% actual. Altres dades que confirmen la tendència positiva són les 75 empreses que fabriquen joguines que incorporen el català i les 151 botigues que les venen. En la jornada d'avui han posat a la disposició dels assistents recursos per saber quines són les empreses i botigues que tenen productes en català.

Durant tot el dia s'han dut a terme activitats pels més petits i ha començat la campanya de cartes al Reis que acaben amb la mateixa petició: "poder jugar en català". Les primeres 24.000 cartes ja s'han exhaurit i ara se'n prepara una nova edició. L'objectiu de la campanya és conscienciar pares i mares.

Han aprofitat per recordar que, degut a l'aprovació del Codi de Consum, tots els productes, i per tant també les joguines, hauran d'incloure el català a l'etiquetatge, les instruccions i el manual d'ús a partir de l'any que ve.