El major dels Mossos vol comandaments que “motivin” els agents joves

Segons Trapero, sovint els veterans es queixen de la falta de compromís dels 'millennials' i el que cal és preguntar-se com fer que s'impliquin més

Menys queixes sobre la falta de compromís dels agents joves i més esforç per motivar-los i facilitar el relleu generacional al cos. Aquest és el missatge que el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va llançar ahir en la conferència que va fer a la 7a Escola d’Estiu de l’Institut de Seguretat Pública.

En una ponència titulada 'El factor humà de la seguretat: generacions entrellaçades', el cap policial va admetre que sovint els comandaments es lamenten de l’actitud que veuen en els agents de menys de 40 anys. Expressions com “això ja no és com en el desplegament”, “es queixen de tot, mai han tingut tant material i es queixen” o “ells no han hagut de fer un atestat amb màquina d’escriure” són relativament freqüents en boca dels comandaments, segons Trapero. I, encara que puguin ser “certes” i “reflectir una mirada de la realitat”, el major dels Mossos demana a la seva cúpula que ho abordi amb un altre esperit.

Llegeix aquí el text complet de la ponència del major dels Mossos a l'Escola d'Estiu de l'Institut de Seguretat

“No hi ha marxa enrere, els líders de la generació X [la de la majoria de comandaments] serem substituïts pels millennials [...]. Per tant, ens hem de preguntar quin tipus de lideratge necessiten aquestes generacions”, va advertir. I la seva resposta a aquesta pregunta és: “Per mitjà de la comunicació, els comandaments podem fer doctrina i transmetre visió i valors, motivar i resoldre incerteses i pors”.

Trapero també va alertar d’un possible tap en el relleu generacional dins dels Mossos: “Tot i ser una organització jove [...], la presència de millenials es talla en la categoria professional de sergent”, de manera que no n’hi ha en les cinc categories superiors. I, com a conclusió, va recordar als comandaments que “no es tracta de saber-ne més ni de manar, sinó de tenir la capacitat d’inspirar els altres perquè se sumin a un projecte compartit”.