DENÚNCIA CONTRA ELS MOSSOS
Societat 23/10/2013

Pressió parlamentària perquè s'aclareixi el paper dels Mossos d'Esquadra en la mort del Raval

La CUP i ICV demanen explicacions a Mas i Espadaler. El conseller crida a "no fer judicis paral·lels" i diu que ha obert una informació reservada als agents. El president creu que s'han de jutjar "els fets sencers"

R. Tugas / R. Mateos
2 min
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, durant l'acte de celebració del Dia de les Esquadres a la Regió Central que s'ha celebrat aquest dijous a Solsona. / ACN

BarcelonaEl conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, ha demanat aquest dimecres "que no es facin judicis paral·lels" respecte als Mossos que presumptament haurien agredit l'empresari del Gaixample, Juan Andrés Benítez, i que hores després de la detenció va morir, el 6 d'octubre. Ho ha dit hores després que 'El País' publiqués uns vídeos en els quals s'evidencia la pallissa als carrers del Raval. "No ens precipitem, els Mossos i la Generalitat som els primers interessats a esclarir els fets", ha afirmat després que el portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, li preguntés per la qüestió i reclamés també que no fessin judicis paral·lels.

Així mateix, Espadaler ha informat que s'ha "obert una informació reservada" en relació amb aquesta qüestió. "No podem jutjar les coses a cop de titular", ha insistit el conseller, que ha cridat a mantenir la calma, malgrat que els vídeos publicats i que ja estan en mans del jutge donen la raó a les versions d'alguns testimonis que van denunciar la pallissa dels Mossos.

La CUP demana que no hi hagi cap encobriment

Hi ha tornat més tard Artur Mas, després que el cap de files de la CUP al Parlament, David Fernàndez, insistís en aquest assumpte, però en aquest cas denunciant que "un altre vídeo ha esmicolat la versió oficial", en relació amb el cas d'Esther Quintana. "S'ha de fer una investigació interna al cos dels Mossos", ha acceptat Mas, però ha demanat tenir "en compte tots els fets sencers", ja que "aquestes pel·lícules s'han de veure senceres, si no, es pot perdre la perspectiva". "Jo la pel·lícula sencera no la conec, i crec que vostè tampoc", ha insistit.

Tot i això, Fernàndez ha defensat que "no es tracta d'un cas aïllat", ja que "els veïns del Raval fa mesos que denuncien la brutalitat policial, sobretot en els torns de nit i de cap de setmana". Per això, el diputat de la CUP ha reclamat que no es permeti "cap banalització de la violència policial", ja que "passa a totes les democràcies" i "el factor clau és com es respon des del govern i les institucions". "Cap encobriment, però tampoc cap prejudici sobre el funcionament d'una policia democràtica", ha replicat Mas.

Herrera exigeix que no es permeti "la impunitat"

Més tard, el president parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha reclamat també que "actuïn, que no permetin la impunitat" davant els fets que evidencien els vídeos publicats. El líder ecosocialista ha acceptat igualment no tenir cap prejudici contra els Mossos, però ha assegurat que "és actuar amb prejudici creure que hi pot haver alguna imatge anterior al vídeo que justifiqui el que s'hi veu".

stats