L'autora confessa de la mort del Gabriel diu que "li va tapar la boca" perquè volia que callés

Ana Julia Quezada declara que el nen es va dirigir a ella amb una destral i li va dir que se n'anés al seu país

El pas del temps no ha fet canviar la confessió d’Ana Julia Quezada, l’acusada d’assassinar el nen Gabriel Cruz. Fa 18 mesos, quan feia 48 hores que l’havien detingut amb el cos del nen de 8 anys al maleter del cotxe, va reconèixer que era l’autora del crim. I aquest dimarts, quan ha declarat durant el judici a l'Audiència d'Almeria, ho ha tornat a admetre davant el jurat popular. Entre plors al principi de l’interrogatori, Quezada només ha respost a les preguntes de la fiscalia i del seu advocat. I ha ratificat, com havia fet anteriorment, que va matar el nen de manera accidental.

L'advocat de la família del Gabriel diu que el nen va estar "una hora amb possibilitat de salvar-se"

Segons l’acusada, el nen es va dirigir cap a ella amb una destral a la mà: “Li vaig dir: «Et faràs mal, deixa la destral». Ell va començar a cridar-me: «A mi no em manes, no ets la meva mare, negra lletja, tens el nas lleig, no vull que estiguis amb el meu pare, vull que el meu pare es casi amb la meva mare i te’n vagis al teu país»”, ha afirmat Quezada, segons la declaració recollida per Europa Press. “Simplement li vaig tapar la boca. No li volia fer mal al nen, volia que callés”, ha afegit. L’acusada ha dit que no recordava si va fer una força “desproporcionada” o si es va tirar a sobre del nen: “Li vaig tapar la boca i el nas amb la mà. De la resta no me’n recordo. Quan el vaig deixar ja no respirava”.

“Vaig utilitzar les dues mans. La dreta segur a la boca, l’esquerra no ho sé, al clatell, al front. Van ser moments molt ràpids, estava molt nerviosa”, ha explicat Quezada. L’autora confessa ha assegurat que es va adonar que el nen no respirava quan, al deixar-lo anar, li va posar la mà al pit; aleshores es va quedar “bloquejada”. “Em vaig quedar una estona quieta i després vaig anar a fumar com una boja. Sortia, entrava, sortia, entrava i no sabia què feia”. Després va veure una pala i va decidir “fer un forat”.

En resposta a la fiscal, Quezada ha recordat que aquell dia s’havia trobat el nen entre uns matolls, “a la dreta” de la sortida de l’habitatge de la seva àvia a Níjar (Almeria), i que li havia dit que el portaria amb els seus amics al cap de “deu o vint minuts”. Després, però, vindria la discussió que acabaria amb la mort del nen. Quezada va cavar el forat al costat de la finca i va recuperar la destral amb la qual suposadament havia discutit amb el nen per acabar d’amagar el cadàver, ja que “li va quedar una maneta fora” i volia que “quedés enterrat”. “Crec que li vaig donar un cop, amb el cap mirant així perquè no n’era capaç”, ha afegit. Els dies següents, la dona va fer servir més estris, com cadires, per tapar la zona, fins que va decidir anar a desenterrar el cos. El cadàver del nen va estar amagat durant 12 dies. Quan el va treure, el va ficar al maleter.

Aquest dimarts l’acusada ha afirmat que també va tenir la intenció de “treure’s la vida”. Això sí, no s'ha reconegut en la gravació feta per la Guàrdia Civil dins el seu cotxe en què pronunciava expressions com “Volen un peix? Li faré un peix, els meus collons”, i es qüestionava si podria deixar el cos en algun hivernacle.

Volia que la policia “l’agafés”

Quezada ha explicat que ella mateixa va deixar una samarreta del nen en un canyissar i va simular que l’havia trobat perquè volia que la policia “l’agafés”: “No era capaç de dir-ho amb les meves pròpies paraules, volia que m’atrapessin”, segons la declaració recollida per Efe. Anteriorment, però, havia dit que havia deixat la samarreta en aquell lloc per donar “esperances” al pare del nen. Aquest canvi marca la línia de defensa de l’acusada. El motiu és que, a part del delicte d’assassinat, les acusacions també demanen condemnar-la per un delicte de lesions psíquiques als pares, precisament per haver-los fet creure que el nen continuava viu.

Aquest dimarts també han declarat a l’Audiència d’Almeria la filla de l’acusada, que ha dit que es va sentir “utilitzada” per la seva mare després d’assabentar-se del crim, i el psicòleg clínic de la mare del Gabriel, que ha assegurat que el nen “patia experiències de por i temor” pel fet de dormir sol a la casa on vivia el pare amb Quezada.