La justícia aguditza les seqüeles psicològiques de les víctimes d’agressions sexuals

El primer acte oficial de la nova consellera de Salut, Alba Vergés, ha sigut una visita oficial a la unitat d'agressions sexuals de l'Hospital Clínic

“Als judicis no hi ha perspectiva de gènere”, ha afirmat aquest matí la cap del programa de tractament de les seqüeles psicològiques en víctimes d’agressions sexuals de l’Hospital Clínic, la psiquiatra Lluïsa Garcia-Esteve. Ha explicat que en els processos judicials es causa la “revictimització” de la denunciant i “una reagudització de tots els símptomes que ja estaven més o menys estabilitzats”. Per això, tot i que el seguiment psicològic que fan de les víctimes en principi hauria de ser d’un any, han decidit no deixar-lo fins que no surti la sentència. Garcia-Esteve ha afegit que les conseqüències dels processos judicials arriben fins al punt que, quan surt la sentència, les víctimes pateixen una regressió tan greu que sovint cal que es tornin a medicar.

La psiquiatra, que ha fet aquestes declaracions després d’una reunió amb la nova consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que les víctimes d’agressions sexuals pateixen, primer, un estrès agut amb símptomes com hiperventilació, malsons, 'flash-backs' de l’atac i dissociació. Si dura més d’un mes, es considera un trastorn d’estrès posttraumàtic, que si no es resol amb un tractament es pot convertir en un trastorn crònic i sever. El Clínic és l’hospital de referència a Barcelona en abusos i agressions sexuals, té una unitat especialitzada a atendre’n les víctimes –un 92% dones– que n’ha tractat unes 2.800 des de l’any 2.000. La unitat fins al maig tan sols tractava víctimes adultes, però des llavors també n’assumeix d’entre 18 i 16 anys.

La visita a la unitat d'atenció integral a les víctimes d’agressions sexuals de l’Hospital Clínic, formada per especialistes de diferents àmbits, ha sigut el primer acte oficial de la nova consellera, que ha volgut demostrar així que la perspectiva de gènere serà clau en el seu mandat. Vergés ha apuntat la possibilitat d’“estendre al territori” l’experiència del Clínic, formant professionals d’altres hospitals, però no ha anunciat cap mesura per reforçar l’equip.

D’altra banda, Vergés va demanar a la nova ministra de Sanitat espanyola, Carmen Montón, que derogui el decret que anul·la l’assistència sanitària pública universal. Veu amb "esperança" el nomenament de Montón, per les polítiques d'atenció a immigrants que va dur a terme com a consellera del govern valencià. "És un nom que com a mínim sona bé", ha dit. També ha parlat dels efectes de l'article 155, que ha definit com a "drama". Ha explicat que havia causat l'aturada de molts convenis i que s'esperava que durant una temporada anirien desbordats.